logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: po przesadzeniu

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: po przesadzeniu

Nieprzeczytany post Autor: Magdalena Data » 19-07-2015, 09:06

Pomocy!!! Kupiłam storczyka końcem marca, Pani w sklepie powiedziała ze już długo kwitł i po tym trzeba będzie go przesadzić. Czytałam różna fora, i przesadziłam... uciełam ok 1/3 korzeni i ,..... stare bulwy zaczeły jakby usychać, a liście brązowieją i odpadają, tak samo się dzieje z nowymi przyrostami! Kupiony był w kwiaciarni, nie w jakimś tesco czy innym markecie..

a.jpg

Po przesadzeniu storczyk zaczął zmieniać kolor i usychać, także nowe bulwy! po lekturze różnych źródeł, zdecydowałam się uciąć ok 1/3 korzeni, pozostawić chwile na słońcu aby troszke podeschły, a następnie nie podlewałam go jakieś 3 dni.
Magdalena

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Problem - pomocy

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 19-07-2015, 10:51

Jakie to żródła zalecają storczykom obciąć 1/3 korzeni??? Jestem b. ciekawa. Lepiej obciąć sobie 1/3 małżowiny usznej. Teraz trzeba tylko czekać. Może roślina przeżyje. Będzie dochodzić do formy ze dwa lata. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: po przesadzeniu

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 19-07-2015, 10:56

uciełam ok 1/3 korzeni

Jeśli były to zdrowe, żywe korzenie, to może być przyczyna takiego stanu rośliny.
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Problem - pomocy

Nieprzeczytany post Autor: Magdalena Data » 19-07-2015, 11:01

Marta pisze:Jakie to żródła zalecają storczykom obciąć 1/3 korzeni??? Jestem b. ciekawa. Lepiej obciąć sobie 1/3 małżowiny usznej. Teraz trzeba tylko czekać. Może roślina przeżyje. Będzie dochodzić do formy ze dwa lata. Marta

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/how2 ... krok4.html przeglądając fora ta strona była chwalona... Da się go jakoś uratować?
Magdalena

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 19-07-2015, 13:28

Jeżeli porównasz tą roślinę z prezentowanej przez Ciebie strony ze swoja rośliną, to zobaczysz ogromną różnicę w kondycji tych storczyków. Twoja orchidea nie jest przerośnięta i nie wymagała podziału i cięcia korzeni, co najwyżej przesadzenia do większej doniczki. Skutki są tego dowodem. Czeka Cię długi okres reanimacji rośliny.
A tak ku uwadze, zawsze należy podawać nazwę storczyka, bo storczyk storczykowi nie równy :!: - każdy rodzaj, a nawet gatunek wymaga innych zabiegów uprawowych.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Magdalena Data » 19-07-2015, 17:47

Mój storczyk to Cymbidium. Tak wyglądał jakiś czas po kupieniu przed przesadzeniem.

20150331_190105.jpg
20150410_095858.jpg

Już wiem że fatalnie zrobiłam ucinając te korzenie.. ale wpatrując się w doniczkę widzę całkiem zdrowe korzenie, jakby nowe, zakończone naturalnie, oprócz tych uciętych...
Powinnam go jakoś nawozić teraz?
Magdalena

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 19-07-2015, 21:50

Dopiero za miesiąc. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół