logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Zakupiłem nowy storczyk ze szkodnikami - co dalej?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Zakupiłem nowy storczyk ze szkodnikami - co dalej?

Nieprzeczytany post Autor: bybelou Data » 03-08-2015, 10:46

Witajcie,
zakupiłem w markecie storczyk, aby rozszerzyć swoją kolekcję. Okaz zielony, z pączkami - ładnie zakwitł, kwiatkami cieszył moje oczy miesiąc i je niestety zrzucił.
Pomyślałem - zmiana warunków, mój wyjazd i mniej regularne podlanie, nagły upał za oknem - może to zaszkodziło.

Młode liście zaczęły wyrastać, ale nie potrafią się rozłączyć i liście wyginają się, bo są jakby posklejane. Zauważyłem też owady. Najpierw na spodniej stronie liści, a następnie już na całej roślinie. Storczyk stojący obok również wypuścił sklejony liść, a owady przeskoczyły na kwitnący obok. Mogę prosić Was o porady? Co robić?

Aktualnie rozdzieliłem wszystkie rośliny staram się zbierać owady, ale jest ich za dużo...
Zastanawiam się, czy są to robale przywleczone z rośliną, czy zza okna z parku...

DSC_7113.jpg
DSC_7114.jpg
DSC_7115.jpg
DSC_7120.jpg

DSC_7122.jpg
DSC_7123.jpg
bybelou

Z nami od: 22-09-2013, 21:23
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Zakupiłem nowy storczyk ze szkodnikami - co dalej?

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 03-08-2015, 13:58

Ja bym proponował natychmiast zastosować roztwór np. Mospilanu. Zamoczyć doniczki na 2-3 godziny, preparat jest systmiczny i wybija większość szkodników owadzich. Można również storczyki opryskać tym preparatem. I radzę zastosować to do wszystkich posiadanych storczyków.
Dobrze byłoby zidentyfikować z kim mamy do czynienia.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 03-08-2015, 19:06

Dodatkowo powietrze dla tego storczyka ma zbyt niską wilgotność. Dlatego liście ,,się harmonijkują,,. Te ciemne przecinki wyglądają mi na wciornastki. Straszliwe szkodniki i od ~1,5 roku jest coraz więcej doniesień o ich zawleczeniu. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bybelou Data » 06-08-2015, 09:10

Poczekać z preparatem, aż gleba podeschnie? 2 dni temu podlewałem roślinki i nie chcę zrobić większego bałaganu.

Zastosowałem natomiast półśrodek i wyeliminowałem ponad 90% szkodników, tych widocznych.
Wykąpałem storczyka pod delikatnym strumieniem z prysznica. Liście nie są takie lepkie, a dziś rano widziałem tylko 3 owady, które zebrałem ręcznie.
bybelou

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 06-08-2015, 16:12

W te upały można podlać jutro. Przy wciornastkach nie czekać zbyt długo. M
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bybelou Data » 12-08-2015, 09:22

Krzysztof Gozdek pisze:Ja bym proponował natychmiast zastosować roztwór np. Mospilanu. Zamoczyć doniczki na 2-3 godziny, preparat jest systmiczny i wybija większość szkodników owadzich. Można również storczyki opryskać tym preparatem. I radzę zastosować to do wszystkich posiadanych storczyków.
Dobrze byłoby zidentyfikować z kim mamy do czynienia.

Marta pisze:Dodatkowo powietrze dla tego storczyka ma zbyt niską wilgotność. Dlatego liście ,,się harmonijkują,,. Te ciemne przecinki wyglądają mi na wciornastki. Straszliwe szkodniki i od ~1,5 roku jest coraz więcej doniesień o ich zawleczeniu. Marta

Dziękuję za Wasze rady. Przeczytałem z zaciekawieniem artykuł:
viewtopic.php?f=3&t=533 i przemywałem liście papierowym ręcznikiem. Ręcznik przybierał brązowy kolor. Populacja na szczęście znacznie się zmniejszyła.
Zauważyłem nie tylko czarne większe owady, ale żółto/zielonkawe mniejsze - przypuszczam że jest to wcześniejsze stadium rozwojowe wciornistka.

Wczoraj zdążyłem do sklepu przed zamknięciem i zakupiłem Mospilan. Z racji, że producent opisuje jego zastosowanie dla warzyw i owoców, mam kilka pytań:
1) jakie stężenie roztworu zastosować?
2) zastosować kąpiel tak jak sugeruje Krzysztof, czy oprysk - jak producent? a może miks obu metod?
3) co zrobić z aktualnie kwitnącymi roślinami? poczekać, aż przekwitną czy poddać je zabiegowi teraz? W artykule, który podpiąłem sugerują poczekać do przekwitnięcia.

Już nie będę wspominać o metodach: żółtych tabliczek lepowych i roztocza. :)
bybelou

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 12-08-2015, 16:38

Liście przemywać wacikiem. Ręcznik jest zbyt twardy! Po kolorze można wnioskować że były i przędziorki. O zastosowaniu Mospilanu poczytać pod Szukaj.Leczyć trzeba WSZYSTKIE rośliny, które były lub są w pokoju. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu