logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Identyfikacja szkodników

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Identyfikacja szkodników

Nieprzeczytany post Autor: Lisek92 Data » 21-08-2015, 16:01

Witajcie.
Kolejny raz nękam Was problemem z moimi storczykami. Jak gdzieś wcześniej wspomniałam mam dwa nowe kundelki marketowe i niestety dzisiaj zauważyłam, że zaczynają je atakować niezidentyfikowane owady, przynajmniej ja nie mogę ich definitywnie zdiagnozować. Sposoby na walkę pewnie jakieś znajdę, nawet te naturalne metody. Jednak póki co muszę mieć pewność co to są za robaczki. U pewnego innego kwiatka, drzewosza grubiastego, znalazłam w ziemi ziemiórkę. Całą ziemię wyrzuciłam a kwiatka włożyłam narazie do wody aby odzyskał korzonki-stracił je przez szkodnika. Od razu pomyślałam o sprawdzeniu storczyków, tych nowych. Okazało się, że na liściach mają jakieś bardzo drobne jakby pyłki czy może konkretniej mikroskopijne kuleczki czegoś podobnego do waty. Gdy dotknęłam jednego z tego rozciągnęło się jak wata zwykła i zostawiło delikatny biały ślad za sobą. Korzenie powietrze zaczynają pękać i wysuszać się-tak mi się wydaje bo jeden zauważyłam luzem leżący na powierzchni. Na liściu drugiego cudeńka znalazłam robaczka, który przypomina wciornastka jednak mam kłopot z identyfikacją. Na drugim coś podobnego do martwego maleńkiego pajączka - choć bliżej przypomina mi pozwijane maleńkie włoski tylko pytanie skąd?- w sumie nie wiem co to może być. Załączam zdjęcia:
DSC09840.JPG
Podejrzewam, że jest to wciornastek.

DSC09841.JPG
Zbliżenie.

DSC09843.JPG
Kłębuszki białego puszku.

DSC09844.JPG
Uszkodzenie na czubku listka. Przypomina mi ślady po ślimaczkach. Na liściu zauważam śliski ślad.

DSC09845.JPG
Kolejny kłębuszek.

DSC09846.JPG
Dziwny nalot na korzeni powietrznym.

DSC09847.JPG
Spód liścia i biała kreska. Troszkę chropowate. Gdzieniegdzie są podobne jednak na szczęście mało.

DSC09848.JPG
Suchy korzeń powietrzny. Został mi w palcach gdy sprawdzałam co z nim jest nie tak.
Fotografia użytkownika
Lisek92

Z nami od: 19-08-2015, 10:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Identyfikacja szkodników

Nieprzeczytany post Autor: smerfetka2501 Data » 22-08-2015, 21:54

Może być tak że kwiatek ma doczynienia z różnymi szkodnikami. Myślę że tak własnie tu jest. Obstawiam przędziorka i wełnowca. Trzeba spryskać roślinkę środkiem na szkodniki i będzie po sprawie. Przędziorka czasami wystarczy zmyć prysznicem, możesz też spróbować zmyć szkodnki płynem do mycia naczyń.
smerfetka2501

Z nami od: 24-07-2015, 13:24
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Identyfikacja szkodników

Nieprzeczytany post Autor: Lisek92 Data » 23-08-2015, 16:39

Właśnie znalazłam fajny przepis na roztwór na wełnowce. Szklanka wody do której dodajemy łyżkę mocnego alkoholu np spirytus lub denaturat plus łyżka płynu do mycia naczyń.:) Tym przecierać liście.
Fotografia użytkownika
Lisek92

Z nami od: 19-08-2015, 10:22
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych