logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Mydło potasowe, biosept.. jak używać?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Mydło potasowe, biosept.. jak używać?

Nieprzeczytany post Autor: blo83 Data » 24-02-2014, 17:35

Na forum znalazłam wiele wypowiedzi odnoszących sie do profilaktycznego/leczniczego podlewania storczyków wodą z Bioseptem. Nie znalazłam jednak dokładnych wskazówek co do stężenia roztworu czy czestotliwości takich zabiegów. Z chęcią poczytałabym o Waszych obserawcjach 'jak to działa'.

Wertując forum nie znalazłam prawie żadnych informacji odnośnie mydła potasowego. Jest wiele wskazówek co do przecierania, opryskiwania czy mycia korzeni woda np. z detergentem. A co z mydłem potasowym? Nie działa, nie stosuje sie do storczyków?
blo83

Z nami od: 15-02-2014, 11:41
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Mydło potasowe, biosept.. jak używać?

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 24-02-2014, 17:59

No proszę, jakie to specyfiki można, albo nie można :?: , nie wiem, stosować w uprawie roślin. Wiedziałem, że przy wszelkich stanach zapalno/ropnych dobrze było wymoczyć np. palec w roztworze tego mydła. Ciekaw jestem też,czy ktoś ze storczykomaniaków stosował w uprawie swych podopiecznych takie kąpiele. ;)
Problem okazuje się nie taki wydumany. Zaciekawiony spytałem wujka Google i co znalazłem poczytajcie. Drżyjcie mszyce i przędziorki. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 25-02-2014, 17:41

Ja bałabym się bo roztwór tego mydła będzie miał silnie zasadowy odczyn, którego storczyki nie lubią. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elwira_R Data » 27-02-2014, 09:21

Mydło potasowe nadaje się do oprysku na mszyce czy inne małe robactwo, wypróbowane na różach i innych, nie jest to co prawda "cud, miód, malina" i nie likwiduje problemu raz na zawsze, ale osłabia szkodniki. Co do storczyków nie wiem, ale w związku z tym, że lubię proste rozwiązania, a mam jednego pacjenta, którego ni stąd ni zowąd przędziorki sobie upodobały, wypróbuje i podzielę się informacją jakie były efekty kuracji. Zastosuję przecieranie liści i zacznę od małego stężenia. Co do podlewania nie jestem przekonana, tutaj bym nie ryzykowała.
Fotografia użytkownika
Elwira_R

Z nami od: 20-01-2014, 19:43
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 27-02-2014, 14:50

Ryszardzie, nie rozumiem dlaczego taka ironia?

Ja stosuję już kilka lat w uprawach ogrodowych mydło potasowe (plus inne składniki również naturalne) do oprysków na przędziorka i mszycę i jak na razie jestem zadowolona z efektów. Często jesteśmy od razu nastawieni na chemię ale niekiedy wystarczą preparaty ekologiczne. Owszem, niekiedy często trzeba powtarzać opryski ale chemią też a jakoś nie mam ochoty jeść np. owoce z działki po opryskach typową, mocną chemią. Biosept też używałam, również do storczyków, dodatkowo wywary i wyciągi z ziół itp. Jak na razie tylko raz użyłam chemii na wełnowca i przy okazji wciornastka. Inne problemy wolę niwelować czymś bardziej przyjaznym dla środowiska. Już drugi sezon pryskam mydłem potasowym np. śliwę w ogrodzie bo lubią ją mszyce. Mszyca ginie a biedronki żyją. Myślę, że gdybym użyła preparatu typowej chemii po biedronkach byłoby wspomnienie, niekoniecznie po mszycy :twisted:
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: blo83 Data » 02-03-2014, 23:04

A wakim stężeniu Biosept? Do podlewania 0,5ml czy 1ml na litr?
blo83

Z nami od: 15-02-2014, 11:41
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 03-03-2014, 09:40

Zgodnie z zaleceniem producenta, w ulotce powinno być napisane jak należy stosować.
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Lisek92 Data » 20-08-2015, 13:17

Czy ktoś stosował zapobiegawczo wywar z cebuli do roślin doniczkowych w tym storczyków? Podobno doskonale zapobiega grzybowi. Staram się unikać chemii, którą oferują Nam w sklepach. Nawet do ciała nie stosuje chemii a naturalne kosmetyki. Skoro i ja mogę to po co mam katować rośliny chemikaliami? W naturze tego nie mają.
Fotografia użytkownika
Lisek92

Z nami od: 19-08-2015, 10:22
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych