logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: zmiany na liściach phal.

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: zmiany na liściach phal.

Nieprzeczytany post Autor: agned Data » 06-09-2015, 19:36

Witam

Niedawno zauważyłam u kilku moich odmianowych phalaenopsis dziwne zmiany na liściach, jakby dziurki-wżery, są widoczne tylko na wierzchu liści, pod spodem ich nie ma.
Szukałam w necie zdjęć podobnych przypadków, na razie bezskutecznie. Może ktoś z forumowiczów wie co może być przyczyną i czy te zmiany się nie rozprzestrzenią na inne storczyki? Czy to skutek żerowania szkodników? Widziałam, że coś maleńkiego czarnego pełzało po kwiatostanie, (zbyt małe abym mogła zrobić zdjęcie moją automatyczną cyfrówką)jednemu storczykowi nawet "objadło" wierzchołek nowego pędu. Drugiemu storczykowi jeszcze nie uszkodziło pędu, ale wytworzył się na nim tylko jeden pąk. Podejrzewając działanie szkodnika spryskałam roślinę tym czym miałam w domu - sprayem Target natural na przędziorki. Ale wczoraj znów zobaczyłam na pędzie milimetrowego czarnego robaczka. Obawiam się, że przywlokłam je z jednym storczykiem zakupionym na all.., który miał sporo ich na kwiatach. Ten storczyk niestety po kwitnieniu mi padł.

Pozdrawiam Agnieszka
Załączniki
zmiany na liściaach phal. I.jpg
zmiany na liściaach phal. I.jpg (273.55 KiB) Przeglądane 496 razy
zmiany na liściach phal. II.jpg
zmiany na liściach phal. II.jpg (286.21 KiB) Przeglądane 496 razy
agned

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"