logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Usychające pąki

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Usychające pąki

Nieprzeczytany post Autor: Syll Data » 10-03-2016, 15:10

Witam wszystkich użytkowników tego forum. Większość z 14 Phalaenopsis hybryd zaczęła wypuszczać łodygi kwiatowe a niektóre z nich zaczynają kwitnienie i mimo jak mi się wydaje prawidłowej opieki rewelacji w kwitnieniu nie ma. Na łodygach zawiązały się w większości po trzy pąki a na jednym tylko jeden ale nie zrażam się tym może będzie lepiej choć jako laik w temacie wszelkich upraw kwiatów i tak się cieszę że w ogóle zakwitają. Mam problem z jednym ze storczyków i nie wiem czym może ten problem być spowodowany a moje obserwacje i zdobywane doświadczenie nie podpowiada mi przyczyny zachowania tego kwiatuszka. Jest to jedna z odmian Phalaenopsisa o niezbyt dużych kwiatach wielkości 4-5 cm. ale zawsze obficie kwitnącym i choć teraz wykształcił około 20 pączków i zaczął zakwitać to tak się dzieje że jak rozkwita następny pączek to ten poprzedni usycha. Staram się nie przenawozić co jakiś czas płukanie tylko czystą wodą z filtra osmozy kupiłem nawet nawilżacz bo wydawało mi się że może problem tkwi w zbyt małej wilgotności powietrza w zimę utrzymującej się na poziomie około 40% i nic się nie zmienia zostało jeszcze tylko siedem pączków do rozkwitnięcia. Może ktoś już zetknął się z takim problemem i może podpowie co się dzieje.
Syll

Z nami od: 29-06-2014, 08:54
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Usychające pąki

Nieprzeczytany post Autor: Zxc Data » 10-03-2016, 15:38

Za mało światła i tyle. O tej porze roku trzeba się z tym pogodzić albo zainwestować w doświetlanie.
Zxc

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Syll Data » 10-03-2016, 15:50

Są od doświetlane oświetleniem diodowym. Na liściach występują fioletowe przebarwienia świadczące o nadmiernej ilości światła.
Syll

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Syll Data » 10-03-2016, 16:07

Nad storczykiem którego opisałem powiesiłem żarówkę z diodami niebieskimi i czerwonymi 6W może rzeczywiście za mało teraz zmieniłem na świetlówkę kompaktową 10W.
Syll

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj