logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Żółknące liście Phalaenopsis

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Żółknące liście Phalaenopsis

Nieprzeczytany post Autor: wojciech200 Data » 13-05-2016, 21:04

Witam,

Jestem nowy na forum. Dziś wróciłem do domu po tygodniu nieobecności i zauważyłem dwa żółte liście u jednego ze storczyków. Zaniepokoił mnie fakt, że zżółkły dwa liście naraz. Żółta jest również część przy nasadzie.
Bardzo proszę o poradę, czy jest to choroba? Jeśli tak, to proszę o zalecenia, co zrobić. Załączam zdjęcie pacjenta.
20160513_214920.jpg
"Podejrzany" storczyk

Pozdrawiam,
Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
wojciech200

Z nami od: 13-05-2016, 20:50
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Żółknące liście Phalaenopsis

Nieprzeczytany post Autor: Też Wojciech Data » 14-05-2016, 14:30

Poradzę tak - skorzystaj z wyszukiwarki "Szukaj" i w pole słów kluczowych wklej/wpisz tytuł swego wątku, zaznacz przeszukiwane subforum Gadu-Gadu i kliknij przycisk Szukaj (ten na samym dole). Wyskoczą ci wszystkie wątki, w których było użyte nawet jedno z kluczowych słów. Znajdziesz tam mnóstwo porad, podpowiedzi jak i co czynić w takich sytuacjach, wybierzesz te najbardziej cię przekonywujące. :D
Powodzenia.
Też Wojciech

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: wojciech200 Data » 14-05-2016, 20:36

Przeszukałem forum zanim założyłem wątek. Jak słusznie zauważyłeś, jest tam wiele podpowiedzi, ale nie mam pojęcia, która z nich jest najbardziej prawdopodobna w moim przypadku. Dlatego postanowiłem umieścić zdjęcie mojego storczyka. Dodam jeszcze, że ok. 3 tygodnie temu storczyk został przesadzony do podłoża dla storczyków "Extra drobne" z orchidgarden. Storczyk został podlany po ok. 8 dniach po przesadzeniu. Dziś minęło 10 dni od momentu podlewania, a w doniczce wciąż widać drobne kropelki wody na ściankach w dolnej jej części. Pomyślałem, że może osłonka jest zbyt szczelna i wyjąłem z niej doniczkę. Ponadto roślina miała kilka pomarszczonych liści jeszcze przed przesadzeniem. Regularnie produkowała jednak nowe liście. Obecnie jest też w trakcie kwitnienia.
Zastanawiam się jakie mogą być przyczyny żółknięcia liści i na myśl przychodzi mi kilka możliwych powodów:
- zbyt długo utrzymująca się wilgoć w doniczce, co z kolei może być efektem używania osłonki lub zbyt drobnego podłoża (chciałem kupić grubsze podłoże Extra, ale pracownik orchidgarden polecił mi podłoże Extra drobne. Twierdził, że będzie łatwiej dbać o storczyki, bo podłoże extra zbyt szybko będzie przesychać)
- choroby
- normalne gubienie liści przez roślinę. Zastanawia mnie jednak fakt, że zżółkły dwa liście w tym samym czasie
- podlewanie storczyka przez ponad dwa lata "kranówką". Dopiero niedawno dowiedziałem się, że powinienem podlewać wodą z filtra RO (planuję zakup w najbliższych dniach)
Proszę doświadczonych forumowiczów o porady.
Pozdrawiam Wojtek
wojciech200

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 15-05-2016, 08:51

Włączę się w rozmowę i powiem tak, każdy z nas ma różne doświadczenia i różne warunki uprawy na swym parapecie co może budzić zdziwienie, ale taka jest prawda. I z tego powodu porady mogą być trudne do wykorzystania w indywidualnym przypadku. Dlatego też proponowałbym korzystanie z opracowania bibliotecznego, cierpliwe postępowanie w uprawie storczyka zgodnie z wskazaniami w wspomnianym opracowaniu.
Liście żółkną bo się starzeją i jest to normalny proces w rozwoju rośliny, po prostu należy je odcinać, natomiast marszczenie liści jest wynikiem nieodpowiedniego nawadniania lub złego stanu korzeni. Woda ma istotny wpływ na wegetację i filtr będzie bardzo przydatny. Podpowiem jeszcze, że warto skorzystać z podpowiedzi kolegi Krzysztofa dotyczących stosowanych nawozów wykorzystywanych w uprawie storczyków.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 15-05-2016, 10:58

Liście żółkną bo w tym miejscu wyrosną nowe korzenie. Trzeba poczekać aż same odpadną bo dopiero wtedy roślina ściągnie z nich wszystkie składniki. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: wojciech200 Data » 15-05-2016, 11:06

Bardzo dziękuję za powyższe odpowiedzi :) Na pewno przeczytam artykuły podesłane przez użytkownika "Ryszard410".
Pozdrawiam Wojtek
wojciech200

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych