Mam problem z moim storczykiem, a mianowicie zaczynają mu więdnąć kwiaty Jest to mój drugi storczyk w życiu, pierwszy umarł w niedługim czasie po przyniesieniu go ze sklepu Tego pierwszego podlewałam raz w tygodniu zwykłą kranówką, stał w zwykłej doniczce więc pewnie to przez to bo w niedługim czasie od przyniesienia go do domu poodpadały mu pąki, kwiaty i liście, więc go wyrzuciłam i dałam sobie z nim spokój. Ale za jakiś czas znowu zobaczyłam ładnego storczyka w sklepie, więc postanowiłam go kupić i od razu więcej poczytać. Mojego drugiego storczyka mam już około miesiąca. Nie podlewałam go od razu po przyniesieniu do domu, bo miał ładne zielone korzenie, tylko po ok. półtorej tygodnie zanurzyłam go w misce z wodą destylowaną, tak żeby nie zalać go od góry. Co jakiś czas spryskuje jego korzenie powietrzne wodą destylowaną, tak żeby nie spryskać liści. Ale i tak po około tygodniu zżółkły i odpadły mu pąki, ale wyczytałam że to może być normalna reakcja po zmienieniu jego miejsca pobytu więc się nie martwiłam. Zaczęłam się martwić dopiero teraz, gdy zaczęły mu więdnąć kwiaty Nie podlewałam go jeszcze po raz drugi, bo wydaję mi się, że ma jeszcze zbyt zielone korzenie. Aaa i za pierwszym razem moczyłam go rano, żeby zdążył odparować do wieczora i postawiłam go na talerzyku, aby spokojnie woda obciekła i dopiero potem wsadziłam go do osłonki. Doradzi mi ktoś co się dzieje z moim storczykiem? To normalne czy mam się martwić? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
14054661_664988716993473_957841668_n.jpg (10.72 KiB) Przeglądane 3103 razy
14088766_664988693660142_1423154817_n.jpg (12.56 KiB) Przeglądane 3103 razy
Moim zdaniem, jeśli ma zdrowe liście i korzenie i nic innego się nie dzieje, to normalne, że przekwita, zwłaszcza, iż nie wiadom ile już był w stanie kwitnienia przed zakupem. A poza tym zmiana warunków. Nie martw się przy dobrej pielęgnacji znów/szybko zakwitnie. Przeczytaj jeśli chcesz mój tekst: "Pociecha dla początkujących...". Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie storczyków Amisu
Chęci masz ogromne, ale one nie wystarczą bez podstawowej wiedzy o uprawie storczyków, a w twoim przypadku rodzaju Phalaenopsis. Jedyną radą jest zaznajomienie się z warunkami uprawy. Poczytaj TUTAJ i eksperymentuj. Powodzenia.
Jeżeli z korzeniami i liśćmi jest wszystko ok, to znaczy że ze storczykiem wszystko wporządku. Możesz wejsć na bloga, którego niedawno znalazłam, czytałam posta o podlewaniu. Podam ci linka, może ci coś pomoże. [url]https://orchidessen.blogspot.de/p/storczyki-phalaenopsis-podlewanie-na_3.html#allposts#allposts#editor/target=post;postID=1876709993487805060;onPublishedMenu=overview;onClosedMenu=overview;postNum=0;src=postname[/url]