Witam, mam pytanie: dlaczego moim storczykom w okresie zimowym ( są odsunięte od kaloryfera, podlewane co 2 tygodnie) zanim zdąża zakwitnąć żółkną i opadają pączki?
O tej porze roku storczyki (zapewne chodzi tu o phalaenopsisy) odsunięte od okna mają za mało światła. U mnie też niektorym phalaenopsis opadały pączki. Znalazłam na to sposob poprzez sztuczne doświetlanie LED. Doświadczeni storczykarze zalecają wyłącznie specjalistyczne lampy LED do roślin (można je nabyć np. na allegro). Jednak wytwarzają one mało nieprzyjazne i bardzo ostre dla ludzkich oczu promienie świetlne, dlatego raczej nie nadają się do zainstalowania w pokojach, gdzie stale ktoś przebywa. Moje phale doświetlam zwykłymi lampami LED i mogę potwierdzić, że nawet botaniczne gatunki zawiązują i rozwijają pąki podczas krótkich dni grudniowych. Poza tym podlewanie co 2 tygodnie storczyków w fazie kwitnienia to stanowczo za rzadko, chyba, że są trzymane w niższych temperaturach. U mnie w pokojach jest teraz około 22-23 st. C i podlewam co 7-10 dni.