logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Jaki program do wstawiania zdjęć

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Jaki program do wstawiania zdjęć

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 07-04-2017, 19:14

Zmieniłam komputer [ma Windows 10] i proszę mi polecić jakiś darmowy program do przenoszenia zdjęć z aparatu na komp., prosta obróbka itp. Na starym komputerze posługiwałam się Picasa i było fajnie. Proszę wziąść pod uwagę że nie jestem biegła w sztuce komputerowe :o :shock: :oops: j. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Jaki program do wstawiania zdjęć

Nieprzeczytany post Autor: carameleye Data » 07-04-2017, 21:07

w takim razie czemu zmieniać Picasa skoro jesteś do niego już przyzwyczajona?
Marta
Fotografia użytkownika
carameleye

Z nami od: 22-09-2013, 22:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 07-04-2017, 21:10

Hmmm, co by Ci tu poradzić, bo ja jestem wychowany na kombajnach...

Ale zacznijmy od początku. Windows 10 pokaże Ci zdjęcia jak tylko podłączysz aparat do komputera. Kartę pamięciową potraktuje jak kolejny dysk.
Mogą być drobne problmy z dużymi lustrzankami, gdzie zaleca się wyciągnąć kartę z aparatu i wsadzenie do czytnika kart. Przy komputerze stacjonarnym czasem trzeba sobie dokupić taki czytnik, laptopach czytniki są montowane fabrycznie.
Co do programu, to w mojej pracy walczę z użytkownikami, którzy do prostej edycji rządają drogiego Photoshopa. I dlatego zalecam im IrfanView, prosty, lekki programik, który skaluje, przycina zdjęcia, modyfikuje jasność i kontrast. Na dodatek może pracować na seriach zdjęć. Tym bardziej zawziętym polecam GIMP-a, czyli zabawa na warstwach, krzywe, poziomy, filtry itp.
Picasa pod względem filtrów i obróbki była fajna. Mnie raz wkurzyła za to, że porządziła się w moich zdjęciach indeksując je po swojemu. Po tym porzegnaliśmy się...
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 08-04-2017, 07:14

Picasa będzie tylko do maja. Potem trzeba się przerzucić na coś innego. Spróbuję tego IrfanView. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 04-05-2017, 19:18

Jak ten program IRFA... jest prosty to ja jestem księżniczką, na pewno z poprzedniej epoki. Picasa była znacznie lepsza. Jak mówi mój mechanik samochodowy - co nowsze to gorsze. Marta

SAM_3994.JPG
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 07-05-2017, 17:44

No to przykro mi. Ja używam jeszcze GIMP-a, służbowo Photoshopa, ale to produkt płatny. Jak byś miała pytania o Gimp-a to wal śmiało.
Jeżeli mam do obrobienia 200 zdjęć robionych w tych samych warunkach, to wolę użyć Irfana, bo ma przetwarzanie wsadowe.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 08-05-2017, 08:54

Do bardziej "skomplikowanych" zabiegów korzystam z Gimpa chociaż w porównaniu z FSchopem jest on bardziej kłopotliwy, choćby przez niewygodne operowanie wieloma okienkami na monitorze. Przy przeglądaniu i obróbce fotek korzystam też z takiego programiku. Prosty i myślę, że dla potrzeb tego forum zupełnie wystarczający. :roll: Można go pobrać bezpłatnie tutaj.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 08-05-2017, 22:20

Pomniejszanie jeszcze mi nie wychodzi.
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 11-05-2017, 12:18

Coś z tą wielkością zdjęć jest nie tak. Gdy porównamy sobie wielkość fotek w twoim poście z tym w moim komentarzu to widzimy, że u ciebie zdjęcie ma rozmiar 764 Kb a u mnie 93 Kb z groszami. Nie ma to wpływu na w obszar jaki te fotki zajmują na naszych monitorach.

file.jpg

Rozmawiałem swego czasu z programistą by zmienił w oprogramowaniu sekwencję dotyczącą rozmiaru fotek. Jakoś nie udało mi się z nim dogadać. :mrgreen: Proponowałem by zastosować takie rozwiązanie

Aranż2.JPG

Zdjęcie ma rozmiar 360 Kb . Jego obszar na monitorach mamy niewielki, a klikanie nań pozwala na jego powiększanie umożliwiające ujrzenie szczegółów na nim prezentowanych. Rozwiązanie takie jest zastosowane w Galerii
Mam nadzieję, że nasz kolega "kombajnista" objaśni nam bardziej fachowo ten problem.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 11-05-2017, 18:30

I ja mam w to wchodzić?! :shock: . Raz 764, raz 93 kB? A dlaczego zdjęcie z warżką Catasetum osculatumx weszło dwa razy? Ta zabawa nie dla mnie. Najwyżej nie będę się chwalić kwitnieniami. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 11-05-2017, 19:18

Marta pisze:Najwyżej nie będę się chwalić kwitnieniami.

Koleżanko, ty mnie nie strasz, :? rozmiary zdjęć nie mogą być przyczyną tak desperackiego kroku. Te dwie fotki Catasetum osculatumx musiałaś wysłać sama. Nieraz tak się dzieje - "złośliwość rzeczy martwych" jest tego źródłem. Pozwolisz, że wyrzucę jedno z nich. ;) :D
Dajesz dowody sukcesów w tak trudnej dziedzinie hobbystycznej jaką jest uprawa parapetowa storczyków co potwierdza powiedzenie 'ćwiczenie czyni mistrzem', więc mam przekonanie, że dasz radę programowi edycji zdjęć. Parę prób i będzie OK. Powodzenia. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 11-05-2017, 22:27

Hmmm... nie wiem czemu takie tu wymagania co do jakości, wielkości, obróbki czy i nawet uramowania zdjęcia czy nie...
Przecież ważniejsze jest opisanie/przedstawienie co zdjęcie pokazuje! A pamiętam dyskusję wcześniej gdzie w wielu wypowiedziach twierdzili użytkownicy że to nie istotne.

Ja zawodowo miałam jako część mojej pracy, niesienie pomocy klientom w prezentacjach digitalnej grafiki i stron internetowych... ale to było zawodowo... stawianie takich samych wymagań w moim prywatnym bycie na internecie uważam że stratą czasu na którą ja nie mam ochoty.

Oczywiście zdjęcia powinny być czytelne przedstawiające obiekt omawiany, ale żeby wkładać na to czas instalacji programu graficznego, czasu na nauczenie się tego programu i potem opracowywanie zdjęć... to chyba trochę przesada.
Nie o to tu chodzi... nie zdjęcie a storczyk i jak go uprawiać to temat tego forum.

Muszę się przyznać że wszystkie zdjęcia które ja zaprezentowałam na tym forum, były robione komórką i przez komórkę umieszczane... tzn bez żadnej obróbki. I żadnej skargi o nich nie usłyszałam... ;)

To powinno być prosto i łatwo... po prostu złapać moment kamerą i wysłać... tak jak na Instagramie.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 12-05-2017, 14:26

Dorra pisze: nie zdjęcie a storczyk i jak go uprawiać to temat tego forum.

I nikt temu nie przeczy, lecz stosowanie zasady "To powinno być prosto i łatwo... po prostu złapać moment kamerą i wysłać." dotyczy bardziej Facebooka.
Forum jest, moim zdaniem, nie tylko chwaleniem się kwitnieniami, forum, to dzielenie się obserwacjami, doświadczeniem, służenie radą jak i co robić by były efekty naszych wysiłków. To również wzajemny szacunek, a to już wymaga poświęcenia czasu by tekst był zrozumiały, a fotka w 'porządku' tj. oddawała urok rośliny. Nie chodzi tu o zdjęcia artystyczne, ale czytelne i odpowiednio skadrowane, a do tego nie potrzeba stosować skomplikowanych w obsłudze programów graficznych.
Zresztą Picasa to też aplikacja pozwalająca na towrzenie i przeglądanie kolekcji zdjęć jak i umożliwianie przeprowadzania na nich prostych edycji. Zresztą Google zapewnia, że każdy kto ma ten programik zainstalowany na swym komputerze będzie mógł nadal z niego korzystać. Program nie będzie aktualizowany, ale nadal będzie spełniał swoje funkcje.
Marto, ty się nie martw Picasa w twoim laptopie będzie żył wiecznie, wystarczy go zainstalować. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 12-05-2017, 16:07

Ryszard410 pisze:To również wzajemny szacunek, a to już wymaga poświęcenia czasu by tekst był zrozumiały, a fotka w 'porządku' tj. oddawała urok rośliny.

Z tego właśnie powodu... tzn z szacunku do czytelników... uważam że podpisanie zdjęcia co to za storczyk jest wajżniejsze niż sama redakcja zdjęcia... niestety było tu kilku... i to rutynowych użytkowników... co miało przeciwną opinję!

Ryszard410 pisze:Nie chodzi tu o zdjęcia artystyczne, ale czytelnie i odpowiednio skadrowane...

Nie zaprzeczam powyższemu... i nawet podpisuję się pod podwyższym obydwoma rękami i nogami... ;) Powinno to jednak być łatwe z pomocą oprogramowania strony.
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 13-05-2017, 06:48

Dorra pisze: Powinno to jednak być łatwe z pomocą oprogramowania strony.

??? Nic z tej powyższej dyskusji nie rozumiem. Wstawiłem tutaj setki zdjęć, nie korzystając z żadnych programów!!! Jedynie, kiedy mam zbyt duże zdjęcia, zmniejszam je wstępnie w programie PIXeesizer i to wszystko. A i bez tego można umieścić każde zdjęcie, tyle że wewnętrznie zainstalowany program potrzebuje trochę czasu na obróbkę tegoż zdjęcia. A to trwa, a ja jestem niecierpliwy, więc, jak pisałem, wstępnie zmniejszam i to wszystko.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 13-05-2017, 08:20

Jan Ciepłucha pisze:Nic z tej powyższej dyskusji nie rozumiem.

Często tego przyczyną jest prostota problemu nad, którym uczeni wiodą niekończące się spory. ;) :roll:
Są programiki zmniejszające fotki, ale najciekawszym jest to, że aparaty cyfrowe mają takie "COŚ" co pozwala na ustawienie rozmiaru obrazu. W mojej 'maszynie' mam zakres od 0.3 M do 12M. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 13-05-2017, 12:11

Hi, hi... ja nie widzę takiego znów problemu w dyskusjach uczonych... raczej widzę że to uciążliwe do pojęcia u pospolitości. Ludziom trudno zrozumieć to z Mb, Gb, Tb, ile pixeli itd...

W mojej komórce z której wysyłam mam 2 przyciski... jeden gdzie wybieram jakość zdjęcia (najwyższa, średnia, najniższa) i drugi wcisk gdzie wybieram wielkość zdjęcia (duże, średnie, małe). I tak powinno być by ułatwić tym którzy nie rozumieją techniki. Bo wiedza, który z tych dwóch wcisków jest do określenia rozmiaru zdjęcia, a który do określenia punktowego rozproszenia... nie ma żadnego znaczenia dla normalnego człowieka.

Tak więc problem widzę w nomenklaturze stworzonej przez programistów 8-)
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 13-05-2017, 16:58

Dziękuję Dorro za zrozumienie. Dopiero we wczesnej mojej młodości był jeden komputer wielkości małego pokoju na całe miasto ~0,5 mln ludzi. Może na Polibudzie coś mieli. Tak więc nie miałam informatyki, a kto był nowoczesny, liczył na suwaku.To, co w zawodzie jest mi potrzebne umiem i całe szczęście jest to mały zakres. Rzeczywiście gdyby informatycy nie zmieniali języka, to było by to dużo prostsze. Na podstawie rozmów ze znajomymi wiem że wcaaale nie jestem odosobniona. Do tego dochodzą zmienne komunikaty. Ok miesiąca temu wyczytałam że Picasy nie będzie już od maja, tymczasem zmienili stanowisko i jest nowa Picasa dla Windows 10 :D . To już zatraciło rolę służebną i żyje własnym życiem. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 13-05-2017, 17:28

Tak Marto... ja to dobrze rozumiem. Pracowałam zawodowo jako AV-teknik (AudioVisuell)... i do moich obowiązków należało ułatwienie klientom ich prezentacji jeśli chodzi o dźwięk, nagrywanie, oświetlenie produktów lansowanych i sceny, prezentaje z komputerów, LCD-projektów, strony internetowe, konferacje międzynarodowe przez komunikację satelitarną i wiele więcej...

I ja musiałam formułować mnie prosto, bo nikt z tych amatorów nie zrozumiałby gwary technicznej ;)
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 13-05-2017, 19:55

Moooże wyszłam na prostą. U mnie zbiegła się w czasie zmiana komputera i zamykanie Picasy. SAMA ZAINSTALOWAŁAM!
Przedstawiam przełęcz Puchaczówka. Marta
Załączniki
SAM_3988Przełęcz Puchaczówka.JPG
Polecam Kotlinę Kłodzką. Jeden z uroczych stromych podjazdów np. z Idzikowa przez Puchaczówkę do Siennej. Nie radzę tego przejazdu w dzień deszczowy! Wtedy jest to trasa dla rajdowców. Może na napęd x4.
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 13-05-2017, 20:37

Marto, zawsze wierzyłem, ba, byłem przekonany, że dasz sobie radę. ;) :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 13-05-2017, 22:48

To już ostatnie zdjęcie. Dziękuję Ryszardzie że mnie natchnąłeś w stronę starej Picasa. Ta nowa tylko mi zmieniła moje Google na jakieś inne, nie mogę wyciachać wprowadzonego Mylmage Converter ale czyszczenie zostawię sobie na jutro. Ważne że się udało z poczciwą Pikasa. Marta

zdjęcie0849-002.jpg
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •