Witam nie mam pojęcia jaki szkodnik zaatakował moje storczyki proszę o pomoc w rozpoznaniu intruza. Są to malutkie czarne bardzo ruchliwe robaczki, szukałam na internecie zdjęć różnych szkodników storczyków ale takich zdjęć odpowiadajacych tych robali niestety nie znalazłam. Zamieszczam kilka zdjęć
Złapalam jednego i go zabiłam ale nie widać żeby on miał skrzydła...myślę że to wciornastek...ale musiałabym kupić lupę, tylko z jakim powiększeniem byłaby najlepsza ?
Kupuj z największym powiększeniem. Myślę że to będzie x 7 i ledwo wystarczy ale można porównać trupka ze zdjęciem. Jeśli to są wciornastki to musisz działać NATYCHMIAST. Ja z wciornastków wychodziłam 2 lata, a skutki mam do dzisiaj. Na razie wciągaj odkurzaczem wszystkie latające z szyby. U mnie przed szybą latały, tak jakby chciały wylecieć na zewnątrz. To jest straszna zaraza. Marta
Kupiłam Kohinor 200 SL. Mogę spryskać te storczyki które kwitną... ? Bo czytałam w tym linku co mi Dorra wysłała, żeby wstrzymać się z opryskiem w fazie kwitniecia i wycierać je szmatką nasączoną... Ale boję się że jak będę czekać to te szkodniki doszczętnie zniszczą moje storczyki... Co radzicie... ?
Masz tylko jednego storczyka to można się "bawić" i spryskiwać liście a kwiatki ręcznie topsikiem wycierać codziennie płatek za płatkiem aż przekwitną.
Ale jeśli to wcionarstki, to ryzyko że to się rozpowszechni u ciebie w domu na pozostałe rośliny jest tak ogromne, że ja osobiście bym ofiarowała kwiaty i spryskiwała całą roślinę... ja bym nawet płukała/namaczała bryłę korzeniową jakimś odpowiednim preparatem!
Niestety nie mogę ci poradzić czym, bo nie mieszkam w Polsce i tu u mnie wszystko się inaczej nazywa.
Opis działania: jest środkiem owadobojczym w formie koncentratu rozpuszczalnego do sporządzania roztworu wodnego, o działaniu kontaktowym u zoladkowym przeznaczony do zwalczania szkodników ssacych i gryzacych.