W markiecie są dostępne dobrze zdefiniowane hybrydy... większość jednak jeśli chodzi o Phalaenopsis jest produkowana masowo z tak ogromną krzyżówką w rodowodzie, że to nie możliwe jest dojście co to jest.
Ale... UFO (UdentifiedFlowerObject), czy nie UFO... to nie odbiera uroku storczyka
Nigdy nie spotkałam podobnego storczyka w markecie , więc miałam nadzieję,że to coś więcej niż storczyk "z taśmy".Tak czy inaczej to całkiem wdzięczny kwiatuszek - rośnie i kwitnie bez problemu.Wydaje mi się, że jest miniaturką, bo ma małe listki. Największy 14 cm. Do tego wszystkiego pachnie cytryną. Razem z nim nabyłam jeszcze ( tu już z opisem)- schilleriana x cornu-cervi . Niestety nie za bardzo mogę stwierdzić czy to aby na pewno ten storczyk , ponieważ nie mogę nic znaleźć w języku polskim na temat tej krzyżówki. Mam ją 4 lata ale jeszcze mi nie zakwitła. Chyba jest za młoda.
Bo ładny jest! Osobiście nie jestem super specjalistą w zgadywaniu co to gatunek... ale z koloru, to że małej wielkości i to że pachnie, to chyba ma Liodoro w rodowodzie. Phalenopsis Liodoro nie ma jednak frędzli na warżce...