logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Reanimacja miniaturki

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Reanimacja miniaturki

Nieprzeczytany post Autor: Shaxdy Data » 28-07-2017, 11:28

Witam, kilkanaście dni temu przygarnęłam storczyka który miał być do wyrzucenia. Obcięłam to co zgniłe i zostały trzy korzenie. Jest też jeden zielony liść i ktoś powiedział że lepiej go odciąć również, ale nadal się waham. Co sądzicie? Dajecie mu szansę? Ile zajmie mu regeneracja?

150123707130020867170.jpg
Tak sobie siedzi w wodzie, a jak zielenieją mu korzonki, przekręcam tak żeby sobie wisiał trzonem nad wodą.
15012376338341938813709.jpg
Korzenie szybko robią się zielone.
Shaxdy

Z nami od: 28-07-2017, 11:13
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Reanimacja miniaturki

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 28-07-2017, 11:40

To twoja decyzja czy próbować czy nie... masz miejsce w domu i czas i storczyk jest jakiś specjalny, to i próbuj... nie trzymaj go jednak w wodzie bo go tylko uśmiercisz w ten sposób. Ta resztka listka jest wysuszona przez poprzednie zabiegi i skoro te pozostałe korzenie są już zielone to nie pomoże dłuższe ich moczenie.

Nie wiem co ty masz na myśli pisząc miniaturka... w moich oczach to zmaltretowana wersja pełnowzrostowego Phaleonopsis.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Shaxdy Data » 28-07-2017, 22:08

Może wygląda tak na zdjęciu - zapewaniam jednak, że wiem jak wygląda miniaturka ;)
Nie siedzi w wodzie cały czas. Moczę go tak jak resztę phalków - kiedy ma srebrne korzenie. Po prostu nie jest ani w ziemi, ani w wodzie. Nie wiem czy go już włożyć.Trzon jest zawsze nad wodą.
Shaxdy

Z nami od: 28-07-2017, 11:13
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 12-08-2017, 07:36

Dwa korzenie są martwe przy trzonie a zielone dopiero na w dalszej części- wody już nie przewodzą; myślę, że trzon jest zainfekowany i tutaj nie ma szans powodzenia szczególnie, że liść też ledwie zipie. Skoro chcesz walczyć to oskub te resztki starych liści i zapewnij roślinie zwiększoną wilgotność- jakaś miniszklarenka
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj