logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Ceramiczne doniczki

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Ceramiczne doniczki

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 27-09-2017, 09:48

Nie mam dużo ceramicznych doniczek... może ze 3-4... są ładne w porównaniu do plastikowych, ale ja je unikam jak tylko mogę. Dlaczego? Po prostu z powodu wyczyszczenia ich przed powtórnym użytkiem. Doniczki ceramiczne akumulują wszystko... sole, minerały, chemiczne składniki... nie mówiąc o bakteriach, wirusach i innych szkodnikach.

Od przedwczoraj zabrałam się do przygotowania moich kilku ceramicznych doniczek do ponownego użytku... i dopiero jutro rano zakończę te zabiegi... 3 dni pracy!

Tak robiłam:
- wstawiłam wieczorem doniczki do wiadra z wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń
- następnego ranka wyszorowałam metalową szczotką powierzchnie doniczek w środku i na zewnątrz
- po wyszorowaniu namoczyłam na nowo doniczki w wodzie z dodatkiem wybielacza... proporcja 1:9 (ten zabieg zabija wszystkie szkodniki i bakterie)
- kolejnego wieczora wypłukałam używając rękawiczek i namoczyłam na noc doniczki jeszcze raz w czystej wodzie by rozpuścić wszystkie resztki wybielacza
- dzisiaj rano gotuję doniczki przez 2 godziny w roztworze wody, octu i kwasu cytrynowego (temperatura zabija wirusy a ocet i kwas cytrynowy pomoże mi zeskrobać sole)
- po wygotowaniu i ostudzeniu doniczek, wyszoruję zebrane na powierzchniach tych doniczek sole
- jako ostatnie działanie, namoczę doniczki na noc w czystej wodzie by rozpuścić resztki octu i kwasu... jutro rano po wypłukaniu są doniczki gotowe dla nowych roślin

Jak wy robicie? Może ja przesadzam?
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Ceramiczne doniczki

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 27-09-2017, 14:26

Też unikam jak ognia takich doniczek. Są bardzo niehigieniczne. Następna przyczyna, to bardzo silne przyleganie korzeni do ścianek. W czasie przesadzania nie obejdzie się bez znacznych uszkodzeń systemu korzeniowego. Gotowałam taką doniczkę denkiem do góry w dużym garnku. wodę zmieniałam ze trzy razy i trzy razy gotowałam. Mnie się podobają plastikowe bo kupuję te tzw osłonki i wypalam w nich dziury. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 27-09-2017, 15:22

Mamy te same zwyczaje... :D
Ja też używam plastikowych w których wiercę dziurki... otoczki... jak widać na zdjęciach które od czasu do czasu publikuję, robię na szydełku.
To że podjęłam się pracy wyczyszczenia tych paru ceramicznych doniczek, to potrzeba ciężkiego pojemnika z dziurkami w ściankach. Zabraknie mi niedługo miejsca na wiszące storczyki i potrzebuję stabilnego pojemnika do kilku zamówionych wandatowatych. Będą one hodowane bez podłoża, ale z korzeniami nie wiszącymi luzem a umieszczonymi w tych ceramicznych dziurawych doniczkach.

Są one teraz namoczone ostatni raz w wiadrze z wodą... pokażę jutro na zdjęciu jak wyszło i jak ładnie i czysto wyglądają. Pracy włożonej i czasu było jednak dużo... pocieszam się jednak że ze względu na sposób w jakim one będą używane, nie będę musiała przesadzać raz w nich umieszczonych storczyków.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 27-09-2017, 18:32

A ja uwielbiam ceramiczne doniczki. Myślę, że nie ma nic lepszego dla cattleji. Szkoda, że takich ażurowych po prostu nie można trafić. Trochę czasu mi zajęło szukanie człowieka, który robi w ceramice. Udało się i mam doniczki takie jak potrzebowałem.
Zabijanie patogenów? Gotowanie w wodzie albo pyroliza w piekarniku. Sole mineralne? Zawsze można wsadzić do wiadra pod rynnę i moczyć. Poza tym ja nie hodują roślin w hydroponice, więc ile tych soli mineralnych wniknie w ceramikę, prędzej woda z nawozem wyleci przez otwory. Jedyna wada to kruchość.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj