logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Jak u was?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Jak u was?

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 20-09-2017, 07:30

Jak zimno macie? Ci z was którzy trzymają latem storczyki na dworze... rozpoczeliście ich przeprowadzkę do domu?

Do przedwczoraj miałam jeszcze parę Dendrobium na tarasie... ale od wczoraj pozostawiłam tylko Coelogyne, Cochlioda och Cymbidium. Noce u mnie wyjątkowo zimne jak wrzesień... już 3 razy w tym miesiącu dochodziła temperatura do 0-wej nocą.
Nie wiem jak długo odważę się mieć te ostatnie storczyki na zewnątrz... przynajmniej Cymbidium chciałabym mieć na tarasie jeszcze ze 3 tygodnie... bo inaczej kwitnienie będzie ubogie...
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Jak u was?

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 20-09-2017, 08:21

U mnie 7-8 stopni nocą, ale ciągle leje, więc wszystkie rośliny są zadaszeniem. Chciałem je prewencyjnie przed wniesieniem opryskać Topsinem. Jak będę miał czas to wyniosę je na górę, to zacznę od tych największych sztuk.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 20-09-2017, 09:58

Titus... jaki związek chemiczny zawiera Topsin?

Ja zanim wniosę storczyki do domu moczę bryłę korzeniową w słabym roztworze zawierającym Imidacloprid... to po prostu by nie wnieść szczypawek i innych ziemnych szkodników. Co do eventualnej zgnilizny to spryskuje regularnie te wrażliwsze rośliny zrobioną przeze mnie cynamonową tinkturą.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: MirkaS Data » 20-09-2017, 10:14

U mnie noce chłodne 5-7 st, wszystkie (prawie) storczyki stoją w szklarence, przylegającej jednym bokiem do garażu z drugiej na noc wstawiam styropian, bo chcę je jeszcze jakiś czas przetrzymać z prognoz widzę ,że kolejne noce mają być cieplejsze ok 10 st. Niemniej jednak nieuchronnie zbliża się czas upychania ,,skarbów" w domu.
MirkaS

Z nami od: 06-04-2017, 09:09
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 20-09-2017, 18:05

Topsin jest przeciw grzybom. Szczypawki mogą być, bardziej sprawdzam czy nie ma ślimaków. Moje wiszą pod drzewami, więc to musiałby być ślimak akrobata...
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj