logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: brzydkie liście storczyków :(

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: brzydkie liście storczyków :(

Nieprzeczytany post Autor: asia14051 Data » 31-07-2017, 11:26

Witam, proszę o pomoc, czy coś nie tak robię z moimi storczykami? czy to jakas choroba? Od pewnego czasu nowe liście które wypuszczają są brzydkie, jakby zasuszone. mam w domu 8 sztuk i prawie wszystkie tak mają. Do tego jeszcze 2 razy się zdażyło, że po wypuszczeniu nowy pęd usechł.

20170726_123318.jpg
20170726_123326.jpg
Załączniki
20170726_123350.jpg
asia14051

Z nami od: 31-07-2017, 11:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: brzydkie liście storczyków :(

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 31-07-2017, 12:23

asia14051 pisze: czy to jakaś choroba? Od pewnego czasu nowe liście które wypuszczają są brzydkie, jakby zasuszone. mam w domu 8 sztuk i prawie wszystkie tak mają.

Sama odpowiedziałaś na to pytanie... skoro problem się rozszerzył na prawie wszystkie twoje storczyki, to napewno to choroba albo niezaproszeni "goście".
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: asia14051 Data » 31-07-2017, 14:36

Dorra pisze:
asia14051 pisze: czy to jakaś choroba? Od pewnego czasu nowe liście które wypuszczają są brzydkie, jakby zasuszone. mam w domu 8 sztuk i prawie wszystkie tak mają.

Sama odpowiedziałaś na to pytanie... skoro problem się rozszerzył na prawie wszystkie twoje storczyki, to napewno to choroba albo niezaproszeni "goście".

No własnie tak się zastanawiam, że jak by to byli nieproszeni goście to wszystkie liście tak by wyglądały a tutaj problem dotyczy tylkko młodych liści.
asia14051

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 31-07-2017, 20:40

Gdy będę się bardzo nudzić to założe Związek Ochrony Phalaenopsis, coś na kształt ochrony zwierząt. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 31-07-2017, 21:02

:lol:
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 01-08-2017, 07:29

Marta pisze:Gdy będę się bardzo nudzić to założe Związek Ochrony Phalaenopsis, coś na kształt ochrony zwierząt. Marta

Z drugiej strony Marto, to bardzo edukacyjne! Patrząc na te biedne Phaleonopsis, nigdy bym nie przypuszczała że taka ogromna ilość chorób i deformacji jest w ogóle możliwa. Nie mówiąc już o niesamowitych sposobach w których one są hodowane... przeżywając do tego!
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: asia14051 Data » 01-08-2017, 12:18

Dorra pisze:
Marta pisze:Gdy będę się bardzo nudzić to założe Związek Ochrony Phalaenopsis, coś na kształt ochrony zwierząt. Marta

Z drugiej strony Marto, to bardzo edukacyjne! Patrząc na te biedne Phaleonopsis, nigdy bym nie przypuszczała że taka ogromna ilość chorób i deformacji jest w ogóle możliwa. Nie mówiąc już o niesamowitych sposobach w których one są hodowane... przeżywając do tego!

Pisząc na tym forum nie myślałam że spotkam się z taką ludzką zgryzotą, szukałam porady ale widze że żle trafiłam. Co masz na myśli pisząc o niesamowitych sposobach w których są hodowane? Byłaś widziałaś? Nigdy nie wiesz kiedy twoje storczyki szlag frafi więc się nie śmiej z kogoś innego.
asia14051

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 01-08-2017, 12:49

Śmiać się nie śmieję... raczej ubolewam!

Bo w każdym tygodniu co najmniej jeden nowy użytkownik zaregistruje się by napisać o swoim umierającym Phaleonopsis. Dlaczego nie szuka się pomocy wcześniej? I dlaczego znika się z tego forum jak tylko ktoś napisze poradę nawet nie dziekując?

Zobacz wątki ostatniego miesiąca i na ile prawie identycznych do Twoich pytań odpowiedziliśmy! Dlaczego mamy powtarzać odpowiedź za odpowiedzią? I to się powtarza... nowa registracja... 2 minuty później "pomóżcie, ratujcie"... i potem osoba się ulatnia. Zainteresowanie storczykami chyba tu słabe bo gdyby nie chory storczyk to by te osoby nigdy tu nie zajżały. Mówię tu ogólnie i nie bezpośrednio o Tobie.

Przepraszam bardzo bo nie chciałam Cię urazić... ale przeczytaj trochę wątków tutaj... to może zrozumiesz... i z pewnością znajdziesz radę na Twój problem bo na to już odpowiedzieliśy wcześniej.
Informacji tu znajdziesz jak tylko poświęcisz czasu by poczytać.

D.
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 02-08-2017, 12:46

asia14051 pisze:Pisząc na tym forum nie myślałam że spotkam się z taką ludzką zgryzotą, szukałam porady ale widze że żle trafiłam

Asiu wrzuć na luz, nikt nie chce robić Ci przykrości, jednak gdy poczytasz co pisano tu na forum, to przyznasz, że można czasem stracić cierpliwość. Gdybyś weszła w zakładkę Szukaj i jako kluczowe słowo wstawiła np. "zmiany na liściach" dostałabyś ogromną listę próśb o pomoc i porad/podpowiedzi co począć.
Pozdrwionka i życzę uśmiechu i powodzenia. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: asia14051 Data » 03-08-2017, 14:51

Przyznaję, macie rację...zaczełam ze złej strony, powinnam najpierw poczytać. Nie pomyślałam o tym, że Was może tak wkurzyć odpisywanie kolejny raz na to samo (choć to logiczne) bo nie zagłębiłam się więc nie widziałam setek podobnych próźb o pomoc. Jestem laikiem w hodowli storczyków :( jak również nigdy nie pisałam na forum. Trochę poczytałam i wiem,że to mogą być szkodniki,że wygryzają młode listki przez co po wyrośnięciu listki tak brzydko wyglądają. Myślę, że mogłam sobie to przynieść do domu razem z ostatnio zakupionym egz. wcześniej wszystko było ok.
asia14051

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 03-08-2017, 16:46

Szczerze... to co można określić że mnie wkurza, to nie samo zapytanie. A fakt że kiedy ktoś z nas odpowie bardziej obszernie to osoba pytająca znika na zawsze. Tak jakby otrzymała już pomoc i nas tutaj więcej nie potrzebuje!

Mam nadzieję że pomimo tego nieszczęsnego startu... dużo z mojego powodu... pozostaniesz z nami pisząc od czasu do czasu.

Wracając do twoich zdjęć to gdyby tylko jeden twój storczyk taki był, to bym powiedziała że to jakieś mekaniczne uszkodzenia. W przypadku że to ci zaraziło prawie całą twoją kolekcję, to sprawa jest poważniejsza. Spróbuj potraktować problem jako że to szkodniki i spryskaj albo chemią albo domowo przygotowanym płynem (0.1 dl alkoholu np isopropanol albo T-spiritusu, 0,2 dl płynu do mycia naczyń np Ludwika, 1 l wody). I zamocz doniczkę w tym samym płynie ale tu proporcje są inne (0,5 dl Ludwika na litr wody). Procedurę trzeba powtarzać co 5-7 dni aż do 6 tygdni w zależności co to za szkodniki.

Jak roślina wyschnie to spryskaj wodą utlenioną.

Napisz znowu jak się to wszystko rozwinie...
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: asia14051 Data » 03-08-2017, 17:15

Dziękuję bardzo za radę, będę walczyć z wrogiem bo mam hopla na punkcie tych pięknych roślin, jednak czym bardziej się staram i chcem żeby pięknie kwitły efekt jest całkiem odwrotny. Nie mam zbytnio czym się chwalić ale postaram się nie zniknąć mimo tego nieszczęsnego startu :) Mam dendrobium nobile czy ono też może zostać zaatakowane? Norazie nie widzę żeby coś się z nim działo co prawda stoi w dużej odległości od storczyków.
asia14051

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 03-08-2017, 17:31

Skoro nic nie mogę dojżeć na zdjęciu to nic z pewnością nie wiem. Ale skoro masz kilka zaatakowanych roślin to i Den. noibile jest w ryzyku. Odizoluj go jak najszybciej. I zachowuj teraz higienę by ograniczyć zarażanie. To znaczy osobna woda dla każdego storczyka. Dotkniesz jednego to umyj ręcę zanim dotkniesz następnego. Wymyj alkholem/denaturatem okna w którym stoją. Jak spryskujesz rośliny to uważaj nie splaskuj roślin stojących obok itp itd...

Co do kwitnięcia to nie bierz sprawy zbyt poważnie... niektóre storczyki kwitną często i pięknie, inne kapryśne i nie kwitną przez wiele lat. To nie tylko zależy od opieki i warunków im danych... dużo też zależy od gatunku, i hybrydyzacji, i klonu...
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 06-10-2017, 10:20

Proszę daj znak życia!!!

No i widzisz że miałam trochę racji? ;)
Dołączyłaś się do nas by otrzymać radę dla jednego storczyka i po uzyskaniu tej rady już ciebie tu nie widać!

Proszę napisz jaki był ciąg dalszy tego storczyka? To dla nas zawsze ciekawe jak sprawy się rozwijają, czy ten storczyk przeżył, czy zakwitnął, czy nasze rady na coś się przydały?

Dorra
Dorra

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych