logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Ratunku! Co z tą Miltonią?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Ratunku! Co z tą Miltonią?

Nieprzeczytany post Autor: weronika.g Data » 29-01-2018, 13:49

20180129_134245.jpg
Dostałam Miltonię i nie potrafię sobie z nią poradzić. Uprawa zielistek, ratowanie yuki czy skrzydłokwiata to z Miltonią jakieś pestki. Pomożecie proszę. Co jej może być? Jak o nią dbać? Może macie gdzieś jakiś dobry poradnik dla storczykowego laika?
Stoi we w miarę jasnym miejscu, ma stałe temperatury, raz na tydzień wkładam ją do zlewu z wodą, a potem odkładam na podstawkę.
weronika.g

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Ratunku! Co z tą Miltonią?

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 29-01-2018, 14:51

Ten rodzaj storczyka... tzn Miltonia... jest podzielony na dwa odrębne podrodzaje: cieplej rosnąca Miltonia (brazylijska) i chłodniej rosnące Miltoniopsis (kolumbijskie). W praktyce jednak nadal traktuje się oba rodzaje jako Miltonia. Nieszczęśliwe to, bo oba rodzaje, gatunki w tych rodzajach, jak ich hybrydy... mogą mieć pokrewieństwo i z Oncidium, i z Odontoglossum i z Brassią, no i z mieszanką wszystkich poprzednich.

Tak więc jak widzisz i zapotrzebowania i środowisko jest ogromnie zróżnicowane w tej rodzinie storczyka. Nie wiedząc co ty masz w twojej Miltonji, nie potrafię ci nic doradzić... tu tylko twoja obserwacja jak roślina reaguje na to co ty robisz, może doprowadzić do sukcesu. Tak więc eksperymentuj... spróbuj różne temperatury, zmień naświetlanie, podlewanie itd... i obserwuj.

Osobiście nie mam w kolecji Miltoniji i unikam jak tylko mogę tych storczyków... bo jak wyżej napisałam to pojęcia się nie dostanie co jest w doniczce. By wykazać jakiś rezultat musiałabym kupić ze 3-4 identyczne Miltonie i hodować je różnie by po roku stwierdzić który z tych sposobów dana Miltonia polubiła wystarczająco by zakwitnąć... i oczywiście wtedy nie żałować tych pogrzebanych "towarzyszek" którym warunki nie odpowiadały...

PS
Twoje zdjęcie jest ciemne i trudno mi zobaczyć czy to jakaś choroba, czy ewentualnie szkodniki, czy po prostu niepasująca opieka i środowisko...
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Ratunku! Co z tą Miltonią?

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 29-01-2018, 15:01

W uprawie parapetowej miltonie są bardzo trudne. Ta ma zbyt suche powietrze, zrób zdjęcie bardziej ostre i w dobrym oświetleniu. Poczytaj o sposobie uprawy. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu