Marta pisze:Na wiosnę najpóżniej przesadż. Widziałam tam sphagnum, którego trzeba się pozbyć bo inaczej korzenie zgniją. Po namoczeniu bryły korzeniowej trzeba je dokładnie wyskubać. Storczyki obserwuj przez lupę. Jest mało prawdopodobnym aby nie miały szkodników. Marta
Dorra pisze:Jeśli chodzi o chemię to poniższe aktywne substancje są efektywne (podaje angielskie nazwy):
- Acephate... można stosować jako spray i jako kąpiel przeciwko mealybug, thrips, fungus gnatrs, white flies, scale...
- Acetamiprid... jak powyższe
- Azadirachtin/Neem... jak powyższe
- Abamectin... mites (wszystkie 4 grupy)
- Acequinocyl... mites, mniej efektywny niż powyższy
Dorra pisze:Środki mieszane w domu (mydło płynne, Isopropanol) są dość efektywne, więc środek który kupiłeś napewno ma jakąś funkcję... choć nie tak efektywną jak chemia, ale z drugiej strony mniej szkodliwą.
Problem jaki ja widzę to to, że producenci zaśpiewają wielokrotną tą sumę co poszczególne, powszechnie dostępne składniki kosztują
Dorra pisze:(...) z drugiej strony mając taki suckces jak prezentujesz powyżej, to bym nie zmieniała warunków...
Dorra pisze: Ja często kupuję u Famke w Holandi... mieszkam w Szwecji i tu na miejscu nie ma dużego wyboru. Kupowałam też i z Angli, ale teraz jak GB nie jest w EU to kłopot z papierami CITIES
MarsG pisze:Dorra - ta angielska strona którą podałeś...
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"