logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Czy ten nawóz powinien tak wyglądać?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Czy ten nawóz powinien tak wyglądać?

Nieprzeczytany post Autor: Ewelina2018 Data » 09-03-2018, 13:15

Witam! Dopiero zaczynam przygodę ze storczykami. Kiedyś jakoś inaczej patrzyłam na te kwiaty, wiedziałam że są, ale mnie wcale nie fascynowały. Zaczęło się od przesadzenia do nowego podłoża phalaenopsisa, hybrydę z supermarketu mojej mamy. Był w okropnym stanie, juz po kilku tygodniach zauważyłam różnicę. Na zostawionej, zielonej łodydze wypuścił keiki i nowy pęd, który aktualnie kwitnie. Mam jeszcze kilka storczyków w domu, ale nigdy ich nie nawoziłam. Kupiłam jeden nawóz o nazwie "Planta Vit" (teraz już wiem, że polecane są inne) i po zajrzeniu do butelki, wstrzymałam się z zastosowaniem. Przelałam go do szklanki, aby było lepiej widać co w nim pływa.
Przepraszam za długi wstęp, ale tu nasuwa się moje pytanie. Czy w każdym nawozie pływają takie niteczki? Czy to normalne? Może to jakieś specjalne związki odżywcze i tylko się wygłupię... ale wolę się upewnić, bo nie mam porównania z innymi nawozami. Data ważności jest do roku 2020. Nie wyczuwam też jakiegoś brzydkiego zapachu (raczej nie pachnie wcale), opakowanie było dobrze zakręcone i nikt wcześniej go nie otwierał. Kolor też wydał mi się dziwny, lekko niebieskawy. Proszę o pomoc.

IMG_20180309_120220-612x816.jpg
Fotografia użytkownika
Ewelina2018

Z nami od: 09-03-2018, 10:28
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Czy ten nawóz powinien tak wyglądać?

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 09-03-2018, 13:44

Nie znam tego nawozu... a te co znam i stosowałam nigdy nie zawierały takich niteczek. Rozumiem że się zastanawiasz... ja też bym była niepewna co to jest.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ewelina2018 Data » 09-03-2018, 14:03

Ufff... wiedziałam, że coś z nim nie tak. Dobrze że się wcześniej zastanowiłam niż użyłam. Strach pomyśleć jakie byłyby konsekwencje. Dziękuję za szybką odpowiedź ;)
Fotografia użytkownika
Ewelina2018

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 09-03-2018, 14:37

Ależ Ewelino! Ja tak na pewno też nie wiem... tylko się po prostu z tobą zgadzam że to podejżliwie wygląda.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ewelina2018 Data » 09-03-2018, 15:29

W każdym bądź razie mogę stwierdzić, że należy kupić inny.
Fotografia użytkownika
Ewelina2018

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 10-03-2018, 15:08

Ja nie ryzykowałabym spalenia korzeni. Lepiej nawóz wylać, nawet jeśli ewentualnie jest dobry. Kup nawóz Petersa w Orchid garden. Pamiętaj aby robić roztwór o połowę bardziej rozcieńczony niż zaleca jakikolwiek producent. ,, Lepszy storczyk głodny, niż przenawożony,, czyli ze spalonymi korzeniami. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu