Witam, mam pewien problem ze storczykiem kilka dni temu zobaczyłam, że jego korzenie mają dziwny kolor lecz zostały suche odcięte i posypane cynamonem( był w glinianej doniczce wraz z osłonka), lecz zaczęły mu wiotczeć liście oraz jego kwiaty straciły cała energię. Mam go od niedawna i moczę go raz w tygodniu ale mam dość ciepło w pokoju i nie wiem co robić
Zwiotczałe liście oznaczają że roślina nie otrzymuje wystarczająco wody. Jak korzenie są osłabione... bo tak piszesz... to nie pomoże dodatkowe podlewanie. Storczyk nie jest wstanie pić jak korzenie są chore.
Tak więc trzymaj kciuki by twój storczyk wyzdrowiał i wytworzył nowe korzenie.
Jeśli ma kwiaty, to obetnij je bo kwiaty dużo zużywają wody kosztem liści.... oczywiście jak ci zależy uratować matczyną roślinę. Jak nie i wolisz kwiaty, to licz się z faktem że storczyk może ci umrzeć.
PS Zdjęcie by ułatwiło ocenę...
PSS Nie piszesz ani nie pokazujesz na zdjęciu co za storczyk... ich gatunków jest tysiące! Czy to Phalaenopsis? Czy mamy się rzeczywiście domyślać co ty w domu masz? Jak tu radzić? Bo gatunków jest tysiące i rad tyle też...
To trzymaj kciuki by ci ten storczyk wyzdrowiał. Kwiaty wyglądają wiotkie... już nic z nich nie będzie. Ja bym nie czekała i obcięła je... ewentualnie zostawiła łodygi i obskubała wszystkie kwiaty... by dać storczykowi szansę.
Podlewanie/moczenie raz w tygodniu powinno wystarczyć... chyba że masz sucho w mieszkaniu albo może storczyk stoi nad kaloryferem?
Ważne by podłoże... nie korzenie, a podłoźe... zdążyło wyschnąć między podlewaniami!