Dziękuję Wam bardzo za tak obszerne opracowanie tematu. Jeżeli ktoś ma problem to po takiej lekturze nie powinien mieć żadnych wątpliwości. Chociaż ja mam miniaturkę ( dwa serca w jednej doniczce), na której zauważyłam zmiany na liściach (tylko w jednym). Oglądałam przy pomocy lupy czy coś po nim nie łazi, nie siedzi, nie przędzie. Myłam liście białą szmatką. Niczego nie znalazłam. Naprawdę nic na nim ani pod nim nie ma. Pomyślałam, że może ma za wilgotne powietrze i postawiłam bo na tacy z wodą, żeby było wilgotniejsze powietrze.
Wyjaśniam,że w związku z utworzeniem dz.Biblioteka opracowanie zasadnicze zostało tam przeniesione tutaj pozostały posty-komentarze do tego opracowania. - viewtopic.php?f=17&t=533
ewka pisze:[attachment=0]... po wyjęciu jej z doniczki zauważyłam, że na nowych korzonkach ma brązowe plamy. Co mam robić?!!!
Dla wyjaśnienia ; Odpowiedź jest zawarta w temacie: " Chore liście miniaturek viewtopic.php?f=3&t=486, gdzie Robert proponuje:"Można użyć Bioseptu lub Biochikolu w celu wzmocnienia roślin..." A przyczyny takich zmian? Przyczyny jakie pomagają rozwojowi chorób grzybowych: - zbyt duża wilgoć podłoża, -podłoże zbite – nie przewiewne, - zbyt duża dawka nawozu .[Co też osłabia roślinę......]