logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Mini storczyk kwitnie, liście umierają

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Mini storczyk kwitnie, liście umierają

Nieprzeczytany post Autor: Mini storczyk Data » 09-06-2018, 13:44

Mój mini storczyk (zdjęcia w załączeniu) kwitnie prawie cały czas, odkąd go kupiłam, ale jego liście są w coraz gorszym stanie, a ja nie mam pomysłu co się dzieje i jak mu pomóc.

Na zdj. 1 widoczna jasna połać z prawej to wręcz wybrzuszenie - z lewej odwrotnie, zgrubienie czuć pod palcami, ale od spodu.

Na zdj. 2 (jakość jest jaka jest - niestety) pokazuję od góry starsze i nowe liście. Nowych jest bardzo dużo, bo mój mini pięknie się rozwija, ale zaczynają one ciemnieć. Są jakby 2-kolorowe, czy może bardziej cieniowane. Na zdj. 3 i 4 próbuję pokazać zaciemnione nowe liście.

Czy jest mi ktoś w stanie coś podpowiedzieć, lub ew. do kogoś mnie odesłać? Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Załączniki
1.jpg
Wypukłe plamy
2.jpg
Cienie na liściach
3.jpg
Cienie na młodych liściach
4.jpg
Cienie na młodych liściach
Mini storczyk

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Mini storczyk kwitnie, liście umierają

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 09-06-2018, 15:57

Według mnie to bakteryjna mokra zgnilizna. Ta mokra zgnilizna może mieć nieprzyjemny zapach i ma mokry wygląd.
Bakterie są oportunistycznymi organizmami, które mogą przedostać się przez uszkodzone tkanki.

Leczenie:
Natychmiast usuń zainfekowaną tkankę za pomocą jałowego przyrządu... tzn obetnij/skróć te chore liście. Dalej pryskaj bakteriocydy zawierające czwartorzędowe produkty amoniowe, takie jak Physan lub związki miedzi w te zakażone i sąsiadujące rośliny (miedź nie powinna być stosowana na dendrobium lub kwitnących roślinach). Albo zastosuj domowy środek jak wodorowy nadtlenek czyli wodę utlenioną.
Oprócz tego dezynfekuj miejsce gdzie masz storczyki za pomocą 10% roztworu wybielacza. Traktuj pobliskie rośliny jak i te które są chore.

Zapobieganie:
Choroba rozprzestrzenia się przez rozpryskiwanie wody, więc unikaj podlewania z góry. Bakteriom sprzyjają gorące i wilgotne warunki, więc zachowaj suchość liści i zwiększ przepływ powietrza. Okresowe spraye zapobiegawcze ze związkami miedzi pomagają zapobiegać infekcjom, szczególnie podczas gorącej i wilgotnej pogody (nie stosować miedzi do dendrobium). Zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi etykiet.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Mini storczyk kwitnie, liście umierają

Nieprzeczytany post Autor: Mini storczyk Data » 14-06-2018, 13:28

Dziękuję Dorra. Zwłaszcza, że Twoja próba pomocy okazała się jedyną :D Obcięłam chore liście, a nowe pędy dalej rosną. Spryskuję wodą utlenioną i trzymam mocno kciuki, żeby się udało!
Mini storczyk

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET