Prawdopodobnie zastosowanie dużej dawki nawozów może nie tylko doprowadzić do więdnięcia kwiatów, ale co jest gorsze, może zniszczyć korzenie. Radzę jak najszybciej przepłukać podłoże czystą wodą, a w dalszej perspektywie przesadzić storczyka w nowe podłoże.
Już było na tym forum o tym nawozie i skutek jego zastosowania był podobny. Napisałam wtedy aby go wetknąć w trawnik. Zastosuj się do rad Krzysztofa. Może uda się uratować phalaenopsis. Marta
Tak myślałem że to wina nawozu bo storczyk ma piękne liście i miał się bardzo dobrze, podłoże przepłukane. Zaczekać czy odrazu przesadzić storczyka? Co gorsze mam 5szt storczyków i każdy dostał taki nawóz...
Niestety, trzeba zastosować to działanie do wszystkich. Generalnie storczyki potrzebują bardzo małe dawki nawozów, zwykle stosujemy nawożenie naprzemiennie z podlewaniem czystą wodą. Teraz jest właśnie idealny czas na przesadzanie storczyków w nowe podłoże.
Witam, po dłuższym czasie. Chyba się powidła reanimacja storczyka, udało się utrzymać kwiaty, storczyk co prawda stracił kolejne dwa liście w między czasie ale już wychodzi nowy oraz cała masa korzeni. Dzięki za podpowiedzi.