logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Przesadzać czy nie przesadzać malucha

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Przesadzać czy nie przesadzać malucha

Nieprzeczytany post Autor: Lenka666 Data » 16-06-2019, 15:50

Mam storczyka miniaturkę.
Ziemia w której jest to jakiś torf lub inną ciężka ziemia, chciałabym go jak najszybciej przesadzić bo boje się że zaraz zdechnie lub zgnije, woda długo się trzyma w tej ziemi, wyciągnęłam go z osłonki całkiem i stoi taki goły. Storczyk kwitnie a w dodatku jest teraz w nowym miejscu i nie wiem czy przesadzenie go to nie będzie zbyt duży szok. Z drugiej strony czekanie aż przestanie kwitnąć to też może potrwac w dodatku wypuścił 2 pąki nowe.

Co robić ? Dać spokój czy przesadzić ?
Załączniki
received_436908920425809.jpeg
Lenka666

Z nami od: 10-06-2019, 11:54
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Przesadzać czy nie przesadzać malucha

Nieprzeczytany post Autor: Lenka666 Data » 16-06-2019, 15:52

Kolejne zdjecia
Załączniki
received_862755904083845.jpeg
received_454536311990893.jpeg
Lenka666

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 16-06-2019, 17:45

To chyba nie miniaturka a Liodoro?

Podam 2 opcje...

1.
Jak bez osłonki i bez doniczki to zostaw tak jak jest... wyskup tylko więcej tej kory/torfu by powietrze mogło dostać się do wnętrza. Przesadź po kwitnieniu.

2.
Jeśli są u ciebie upały tak jak u mnie teraz, to kwitnienie i tak będzie krótkie. Więc żadna żałoba z krótkim kwitnieniem... i albo uciąć pęd, wstawić w wazon z wodą i przesadzać storczyka. Albo przesadzać jak jest z pędem, ale licząc się wtedy że kwiaty opadną po paru dniach.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Lenka666 Data » 17-06-2019, 20:17

Dzięki wielkie, to nawet nie o kwitnienie chodzi tylko o to żeby roślina miała dobrze, w tej ziemi za dobrze się nie czuje
A wydawało mi się że podczas kwitnienia nie można przesadzać nie ze względu na stracenie kwiatów tylko że roślina mocno się wtedy osłabia stąd ten mój dylemat
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam:)
Lenka666

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 18-06-2019, 08:08

Tak osłabia się mocno... ale to trzeba zważyć do stopnia ryzyka że roślina zginie z powodu złego podwoża.
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Lenka666 Data » 23-08-2019, 21:32

Hej wszystkim,

Minęło już trochę czasu od przesadzenia. Roślina ma się świetnie, zrzuciła ten dolny żółty liść ale wyszedł nowy a teraz widzę że wychodzi kolejny tak że chyba wkrótce doczekam się kwitnienia, dosyć szybko wysycha bo podłoże jest bardzo mocno przepuszczalne, korzenie urosły i nie wiem czy przypadkiem niedługo nie będzie wymagała większej doniczki.

Miniaturki puszczają korzenie powietrzne? Bo coś tam widzę że idzie sztorc do góry ale nie wiem czy po prostu nie z braku miejsca.

To była dobra decyzja z przesadzaniem, kwiat nawet utrzymal się jakiś czas po przesadzeniu a nie padł od razu
Załączniki
IMG_20190823_223158.jpg
Lenka666

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 24-08-2019, 06:00

Różne storczyki kierują część korzeni w powietrze. Nie można ich obcinać. Natomiast jeśli tych powietrznych korzeni jest dużo, to trzeba się zastanowić dlaczego roślina unika podłoża z doniczki. Coś może być żle. U mnie wszystkie zaczęły tworzyć dużo korzeni powietrznych gdy miałam inwazję wciornastków. Czy przed użyciem podłoże odkaziłaś? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Lenka666 Data » 24-08-2019, 08:05

Tak odkażone,
Korzenie powietrzne mnie nie martwią zastanawiało mnie tylko czy te miniaturki też je maja, to będzie dopiero pierwszy korzeń powietrzny o ile w ogóle pójdzie całkiem w górę.
Z resztą storczyków dużych mam różnie, mam jednego co puszcza dużo korzeni powietrznych a mam też takie co nie mają ani jednego
Lenka666

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 27-08-2019, 10:26

Te falki które mają w rodowodzie Doritis pulcherrima, produkują więcej korzeni powietrznych niż inne gatunki.

Poza tym storczyki po prostu dążą by bezpieczne stać w doniczce.
Powodem nadmiaru produkcji korzeni powietrznych może też być zakwaszone podłoże... storczyk poszukuje wtedy bardziej odpowiedniego środowiska w którym korzenie nie umierają. Albo po prostu nie stoi stabilnie w doniczce.

Mając więc mając "problem" z nadmiarem korzeni powietrznych, sprawdzić trzeba czy storczyk nie chwieje się w doniczce... i czy zależy to od słabego ukorzenienia, czy z innego powodu.
Dorra

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj