Witam. Chciałam zapytać czy mogę oddzielić keiki od rośliny matecznej, w sytuacji gdy keiki puszcza już drugi pęd (pierwszy przekwitł i usycha), a roślina mateczna posiada wyłącznie jeden liść i pęd na którym jest keiki. Nie ma na niej żadnych kwiatów, ani innych pędów, a korzenie praktycznie nie istnieją. Z kolei keiki kwitnie już ponad rok na pędzie i ma wiele długich i zdrowych korzeni. Dziękuję za odpowiedzi
Oczywiście, już wstawiam zdjęcia. Korzenie keiki mają długość między 8 a 12 cm, najdłuższy ma 18cm długości. A co do gatunku storczyka to totalnie nie mam pojęcia. Jestem w tym temacie zupełnie zielona. Słyszałam, że kwitnących keiki się nie oddziela, więc czekałam, aż pierwszy pęd z kwiatami przekwitnie, co też właśnie się wydarza, ale w między czasie zaczął puszczać mi kolejny pęd i nie wiem czy oddzielić go zanim puści pąki kwiatowe, czy zostawić i czekać kolejny rok. Nie wiem czy kondycja rośliny matecznej mu nie zaszkodzi.
Aaale Ci urosło Przygotuj sobie odkażone podłoże, wygotowany keramzyt na drenaż i odpowiednie doniczki z wypalonymi dodatkowymi szparami i .. do tocho,,. Najpierw wstaw doniczkę do garnka z wodą o temperaturze pokojowej. Poczytaj o kąpieli bryły korzeniowej. Po ~godzinie napije się wody i wtedy odcięłabym łodygę nad trzecim oczkiem i posadziła keika z kawałkiem pozostałej łodygi. Z niej będzie sobie ściągał soki na dobry początek. Roślinę mateczną też przesadż bo jest jakaś wymęczona i ,,bladziutka,,. Keika nie można potrącać bo go stracisz. Resztę sobie poczytaj bo było wiele razy o tym. Zasilanie dopiero na wiosnę. Marta
Wywal tę osłonkę. Co tutaj ma być ładne? Osłonka, czy zdrowa roślina? Osłonkę postaw sobie obok zdrowej, dorodnej rośliny. Podlewa się miękką wodą.Marta
Dziękuję za komentarze, zrobię zgodnie z poleceniem. Nie sądziłam, że roślinę mateczną można jeszcze jakoś uratować, ale jeśli są choćby nikłe szanse to oczywiście spróbuję