1. Jaki stosunek NPK jest najkorzystniejszy w okresie kwitnienia, a jaki żeby "zapuścić" korzenie i liście.
Czy dobrze myśle, że:
a). w trakcie kwitnienia to (strzelam z licznami):
N-azot, P-fosfor K- potas
5% 3% 10%
albo: 5% 8% 3%
b). żeby zapuścić korzenie i liście:
15% 5% 10%
albo: 15% 10% i 5%
c). kiedy rośnie nowy pęd?
15% 5% 10%
Jakie tu byłyby najlepsze i optymalne wartości? Czy w nawozie któryś minerał nie powinien przekraczać ×%, żeby nie szkodzić roślinie? Jaka największa dopuszczalna wartość byłaby dobra dla azotu, albo fosforu, czy też potasu rozdzielając na okres kwitnienia i poza kwitnieniem? Czy jeśli okres bez kwitnienia przypadałby na zime, to stosować nawóz tak samo, jesli ten okres wystąpiłby np. w lecie??
2. A co z pozostałymi minerałami typu: bor, miedź, żelazo. Niektóre nawozy nie zawierają tych minerałów, inne zawierają. Czy są takie,minerały, które negatywnie wpływają na rośline?
3. Kiedyś, gdzieś przeczytałam, że nie ważne jaki mamy nazów (nie,musi,byc do storczykow), ważny jest skład, ile czego % zawiera i co nam da jego używanie. Spotkałam się z tym, że niektórzy rozpuszczają w wodzie nawozy stosowane w ogrodach np. kriston biały. Czy w takiej metodzie kryje sie jakies niebezpieczenstwo?
4. Jaki nalepiej stosować nawóz po przesadzeniu rośliny, gdy np. część korzeni była zgniła, zostało ich niewiele a roślina dodatkowo będzie odchorowywała przesadzanie?? Ponoć przez pierwszy miesiąc nie powinno się stosować nawożenia, ale co dalej? Jaki będzie najlepszy nawóz?
5. Na grupach storczykowych, wszędzie zalecają połowę dawki zalecanej przez producenta. Jednakże nid odnoszą sie te zalecenia do żadnego konkretnego nawozu. Tymczasem znalazłam takie różnice w składzie, jesli chodzi o NPK:
Biopon do storczyków
6%, 4,5% 5,5%
Astvit (polecany do storczyków, ale nie jest dedykowany stricte storczykom)
3% 9% 2%
Florovit do storczyków
3% 5% 7%
Kristalon biały
15% 5% 30%
Agrecol nawóz do storczyków
NPK 0,50%-0,20% 0,70%
Jak się mają te zalecenia do nawozu z agrecolu gdy zestawi sie z nim np. biopon?