Widziałem zapytanie w moim starym poście o poprzednie orchidarium, niestety projekt jednym słowem zdechł. Po kilkumiesięcznej nieobecności w domu nie było czego ratować. Moja siostra która opiekowała się mieszkaniem i menażerią nigdy nie miała ręki do kwiatów, całe szczęście koty nie potrzebowały tyle uwagi
Teraz chciałbym prosić o konsultację. Wykonałem nowy, bardziej kompaktowy dom dla kilku storczyków. Na razie jeszcze młodych ale to ich wzrost sprawia mi największa satysfakcję. Miało to być wstępnie terrarium dla żab, lecz te ze względu na kwiaty dłuuugo tu nie zamieszkają.
Poglądowy film można znaleźć tutaj jeśli ktoś jest skory poświęcić pół minuty https://youtu.be/9lhA-G3RhUg.
Zdjęcie z gatunkami poniżej.
Czy osoby bardziej doświadczone mają uwagi co do umiejscowienia? Niebawem przyjdzie do mnie lepsza gotowa mieszanka podłoża z jednego ze sklepów internetowych, i rośliny zostaną wyjęte z doniczek. Jeszcze nie mam pomysłu na Cattleye schileriana i Dendrobium Lawesii (to drugie w ogóle jakoś marnieje, pierwszy tydzień prężnie ruszyło - puściło dwie nowe PSB, teraz zgubiło większość liści a te na nowych odrostach robią się jakby suche/pergaminowe takie półprzejrzyste)
Dodam że każde zagłębienie posiada otwory drenażowe, oświetlenie GrowLed ok 20W, w dzień ok 26-27*C, nocą +/- 22*C, stały ruch powietrza widać na filmiku po zapaleniu się ledów.