logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Po latach

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Po latach

Nieprzeczytany post Autor: Cizar Data » 31-01-2021, 18:14

Chciałbym przywitać po kilku latach szanownych Państwa. Widzę że trzon tego forum nadal jest bardzo aktywny.
Widziałem zapytanie w moim starym poście o poprzednie orchidarium, niestety projekt jednym słowem zdechł. Po kilkumiesięcznej nieobecności w domu nie było czego ratować. Moja siostra która opiekowała się mieszkaniem i menażerią nigdy nie miała ręki do kwiatów, całe szczęście koty nie potrzebowały tyle uwagi :). Sam zbiornik pusty stoi w piwnicy, z chęcią oddam w dobre ręce bo szkoda mi go wyrzucić. W razie czego proszę o kontakt priv. W życiu trochę mi się pozmieniało ale przyjemność z obcowania z kwiatami pozostał. Tyle słowem wstępu.
Teraz chciałbym prosić o konsultację. Wykonałem nowy, bardziej kompaktowy dom dla kilku storczyków. Na razie jeszcze młodych ale to ich wzrost sprawia mi największa satysfakcję. Miało to być wstępnie terrarium dla żab, lecz te ze względu na kwiaty dłuuugo tu nie zamieszkają.

Poglądowy film można znaleźć tutaj jeśli ktoś jest skory poświęcić pół minuty https://youtu.be/9lhA-G3RhUg.
Zdjęcie z gatunkami poniżej.
Czy osoby bardziej doświadczone mają uwagi co do umiejscowienia? Niebawem przyjdzie do mnie lepsza gotowa mieszanka podłoża z jednego ze sklepów internetowych, i rośliny zostaną wyjęte z doniczek. Jeszcze nie mam pomysłu na Cattleye schileriana i Dendrobium Lawesii (to drugie w ogóle jakoś marnieje, pierwszy tydzień prężnie ruszyło - puściło dwie nowe PSB, teraz zgubiło większość liści a te na nowych odrostach robią się jakby suche/pergaminowe takie półprzejrzyste)
Dodam że każde zagłębienie posiada otwory drenażowe, oświetlenie GrowLed ok 20W, w dzień ok 26-27*C, nocą +/- 22*C, stały ruch powietrza widać na filmiku po zapaleniu się ledów.

1.jpg
Cizar

Z nami od: 17-04-2012, 20:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Po latach

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 31-01-2021, 19:08

Miło jest powitać prawie biblijnego "marnotrawnego syna" :D bo jakże się nie cieszyc gdy po 8 latach, 8 miesiącach, 13 dniach i 20 godzinach zawitał do nas dawny kolega. Mam nadzieję, że po tym odpoczynku wesprze dysputy storczykowe, które stały się mniej aktywne.
Zapytam z ciekawości jak tam z Dendrobium rhodostictum, kłopoty minęły. ;) Oczywiście żartuję :lol: , tyle czasu. Witamy.
O jeszcze filmik ciekawy i ta kaskada wody. Fajny :idea:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu