Witam , mam prosbe do osob , ktore posiadaja takiego storczyka o napisanie kilku cennych slow o wlasnym sposobie hodowlli . Niedawno go kupilam , szukalam w internecie i owszem sa ale inne gatunki . Moj przypomne to" Masdevillia aguarius " chcialabym wiedziec np: czy trzeba go przechladzac aby zainiocjowac kwiaty ? Czy jest cieplolubny i jakie podloze najlepsze ? Bardzo prosze o pare slow .Pozdrawiam Kasia
Witam. Masdevallia Aquarius = Masd. constricta [syn. urosalpinx] x Masd. davisii Dosyć tolerancyjna roślina. Uprawiałem ją w substracie korowym z dodatkiem torfowca w temperaturze pokojowej. Należy ją chronić przed przegrzaniem. Podlewać regularnie ale nie może stać w wodzie. Dobrze rośnie i kwitnie nawet na parapecie północnego okna oraz w sztucznym świetle. Należy zadbać o wyższy poziom wilgotności i ruch powietrza. Nie przechodzi okresu spoczynku. Nawozić w fazie wzrostu małymi dawkami nawozu. Mam nadzieję, że pomogłem Pozdrawiam, r.
Dziekuje bardzo i bardzo pan mi pomogl Sa rozne gatunki tych storczykow i zauwazylam , ze roznia sie . A na wschodnim parapecie moze byc ? Okna mam wschodnio zachodnie . Czy podloze ma przesychac i dopiero podlewac ? Czytalam na orchidarium , ze powinno byc zawsze wilgotne , ale to byl inny gatunek Masdevilli . Pozdrawiam Kasia
Okno wschodnie jak najbardziej może być, byleby roślinka nie była narażona na ostra słońce i wysokie temperatury [wtedy należy cieniować i wietrzyć]. Podłoże powinno lekko przesychać pomiędzy podlewaniami ale całkowike wyschnięcie może być zabójcze. Moja roślinka lato spędzała na zewnątrz w cieniu. Uwaga ! Lubią ją ślimaki i opuchlaki... ale one wszystko lubią r.
Chyba mi te slimaki i opuchlaki nie groza bo dysponuje tylko duzym balkonem . Bardzo dziekuje za cenne rady napewno zrobie wszystko jak zawsze zeby roslinie bylo dobrze Pozdrawiam i zycze duzo kwiatow Kasia