logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: ułamany pęd

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: ułamany pęd

Nieprzeczytany post Autor: pg Data » 27-03-2011, 15:05

mój storczyk wypuścił nowy pęd, niestety, nieszczęśliwym przypadkiem ułamał się przy drugim oczku od dołu... jest jeszcze szansa że ten pęd zakwitnie, ewentualnie wyrośnie nowy czy kwitnienie na razie muszę sobie odpuścić? w końcu stożek wzrostu znajduje się na wierzchołku... dodam jeszcze że roślina ma zeszłoroczny nieucinany pęd kwiatowy, ale nic nie wskazuje na to żeby coś chciał wypuścić. nie ucinałam go, bo nie usechł, stoi sobie taki zielony i chyba śpi ;)
pg

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: ułamany pęd

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 27-03-2011, 19:07

Kupiłam Phalenopsisa z uciętym pędem kwiatowym nad trzecim oczkiem, zostawiłam ten pęd bo tak jak u ciebie nie usychał. W krótkim czasie storczyk zaczął tworzyć nowy pęd a ten stary sobie stał i nic się z nim nie działo. Storczyk zakwitł na nowym pędzie 5 kwiatami, kiedy przekwitły z obu pędów wypuścił odnóżki boczne i zakwitł na obu łodyżkach, na każdej ma po 5 kwiatów. Jak widzisz storczyki same decydują czy chcą kwitnąć dalej. Poczekaj może i twój zakwitnie. Pozdrawiam. Matynka4.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: pg Data » 27-03-2011, 20:59

właśnie tak mi się wydaje, że one w sumie robią co chcą. bardziej mnie martwi ten ułamany pęd. nie wiem czy nie jest za młody i za mały (ma ok 10 cm i teraz tylko 1 oczko) żeby wytworzyć kwiaty, a bez stożka wzrostu raczej w górę już nie wybije (a może się mylę?). chyba że pójdzie w boczne pędy... no nic, pozostaje tylko cierpliwie czekać.

dziękuję :)
pg

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 27-03-2011, 21:11

Trudno powiedzieć na co " zdecyduje" się storczyk.Może wytworzy " basal keiki "u podstawy..
Należy go pielęgnować tak, jakby mu nic się nie stało.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •