logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Problem ze storczykiem

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Problem ze storczykiem

Nieprzeczytany post Autor: Marcin Napora Data » 03-04-2011, 07:29

Witam Panie i Panów.
Problem dotyczy się Phalaenopsisa mamy. Otóż miesiąc temu podlała sobie storczyka i...zostawiła go w wodzie na 18 godz. Dałem jej instrukcje, aby nie podlewała go przez jakiś czas, ale "uczone" koleżanki kazały jej podlać po tygodniu- tak więc zrobiła. Wczoraj zaniepokoił mnie jego wygląd-w sumie storczyk "na oko" wygląda dobrze, lecz liście ma całkowicie opadłe(nie żółkną)są soczyście zielone. System korzeniowy za to to dramat-80% korzeni zgnitych(poobcinałem je)również na niektórych pojawiła się pleśń? w kształcie gąbki koloru brązowego-usunąłem(dobrze zrobiłem). Phalka przeniosłem do nowego podłoża z keramzytem na spodzie. Proszę o jeszcze jakieś wskazówki po pierwszy raz przytrafiła nam się taka przygoda.
ps. I jaki lek na tą pleśń czy grzyba
Marcin Napora

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Problem ze storczykiem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 03-04-2011, 10:27

Witam.
Jeśli roślina ma jeszcze jakieś zdrowe korzenie to powinna dać sobie radę :-)
Dzień jest coraz dłuższy, jest coraz cieplej, warunki dużo korzystniejsze do ukorzeniania niż w innych porach roku.
Na grzyby można zastosować jeden z rozlicznych fungicydów np. Miedzian, Kaptan, Bravo, Topsin, Dithan, Previcur...
Pozdrawiam i życzę powodzenia w reanimacji, r. :-)
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu