logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Stanhopea bellarensis x inodora

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Stanhopea bellarensis x inodora

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 04-04-2011, 17:20

Witam. Kwitnienie stare, bo z września 2009 roku, ale uznałem, że warto pokazać tą roślinę (prezentacja wymienionej wyżej Stanhopei może być niektórym znana z innego forum storczykowego). Mam ją już od 6 czy 7 lat. Początki były trudne, bo kiedy kupiłem tą Stanhopeę, uczyłem się dopiero uprawy storczyków. Dopiero po przeprowadzce do nowego mieszkania zaczęła w miarę ładnie rosnąć. Potem była kolejna przeprowadzka, w 2008 roku. Rok później, w czerwcu, coś mnie podkusiło, żeby zmienić roślinie doniczkę na koszyk (poleca się uprawę młodych okazów w zwykłych doniczkach, ponieważ potrzebują znacznie więcej wilgoci). I co się okazało? Że najnowsza pseudobulwa wydała pęd kwiatostanowy, który dosięgnął do dna doniczki! Moja radość była ogromna. Pęd wydłużał się leniwie, by rozwinąć wszystkie kwiaty jednocześnie 9 IX 2009 roku-a kwiatów było w sumie 9 (swoją drogą, ciekawy zbieg okoliczności). Kwitnienie też trwało 9 dni-jak na Stanhopee to dużo, ale i tak za krótko, by nacieszyć oczy. Kwiaty nie pachną-wśród rodziców jest bowiem S. inodora, czyli "bezwonna".

Teraz o uprawie: nigdy nie poświęcałem tej roślinie szczególnej uwagi. Podłoże to sama kora, koszyk wymoszczony jest torfowcem. Nawożę dość obficie różnymi nawozami do storczyków, zależy, jaki nawinie mi się pod rękę. Nie wolno rośliny przesuszyć, bo wtedy na liściach pojawiają się szpecące plamy (choroba fizjologiczna). Jeśli chodzi o temperatury, to jest raczej chłodno-latem maks. 25 st. C, zimą nawet 10. W 2010 Stanhopea postanowiła zwiększyć masę, wytwarzając 7 pseudobulw, kwitnienia się jednak nie doczekałem. Cykl ich wzrostu i dojrzewania jest powolny-mam nadzieję, że w tym roku zostanę zaszczycony chociaż jednym pędem kwiatostanowym. Pozdrawiam i polecam tą bezproblemową roślinę (choć rozmiary ma słuszne-liść z ogonkiem dochodzi do 70 cm)-Michał
Załączniki
PIC_0001 (8).JPG
PIC_0021 (3).JPG
PIC_0024 (2).JPG
PIC_0034 (2).JPG
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Stanhopea bellarensis x inodora

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 11-04-2011, 18:43

Pozwoliłem sobie na umieszczenie tutaj kopii wątku z dz.Gatunki botaniczne.Zapewne wielu z nas tam nie zagląda,a warto. :!: Piękno kwiatów tego storczyka niewątpliwie urzeka i zapiera dech z zachwytu. A co powiedzieć o cierpliwości,samozaparciu jego właściciela,który potrafił doprowadzić roślinę do takiego stanu - podziwiam i gratuluję. :) :lol:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katarzyna Data » 11-04-2011, 19:43

Piekny kwiat Michale i gratuluje choc to stare zdjecie , ale jest co ogladac :D Michal a co teraz sie dzieje z tym storczykiem :?: pozdrawiam Kasia
katarzyna

Z nami od: 19-02-2011, 17:49
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 11-04-2011, 20:13

Teraz wisi spobie spokojnie w tym samym miejscu, zeszłoroczne pseudobulwy dojrzały, więc jest szansa na kwitnienie jesienią ;)

Pozdrawiam-Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katarzyna Data » 11-04-2011, 20:33

Mam nadzieje , ze na jesien zobaczymy ten piekny kwiat cud natury . Powodzenia Kasia ;)
katarzyna

Z nami od: 19-02-2011, 17:49
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 12-04-2011, 17:17

Chyba trzeba mi chałupę rozbudować...piękna...
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 12-04-2011, 17:41

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Kwitnienie tej Stanhopei było wielkim wydarzeniem u mnie w domu. Aż wstyd się przyznać, ile zdjęć zrobiłem :oops:

Pozdrawiam-Michał
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 12-04-2011, 22:41

Dodam jeszcze,że pomijając urodę pojedynczego kwiatu,całość tworzy bardzo ciekawy układ przestrzenny,aż żal,że nie widziało się tego na żywo... Gratulacje :!:
Efka

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET