logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: pytań kilka ;)

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: pytań kilka ;)

Nieprzeczytany post Autor: Di. Data » 22-04-2011, 18:31

Nurtuje mnie kilka pytań, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi:
1. Jeżeli storczyk (Falek) stoi na wilgotnym keramzycie (tak, że korzenie nie dotykają wody) to podlewać Falka rzadziej niż jakby stał bez tego? (mimo, że korzenie robią się srebrne)
2. Jak często dolewać wody do keramzytu? Zaraz jak wyschnie, czy dać Falkowi kilka suchych dni?
3. Co zrobić kiedy korzenie na środku doniczki i na dole są piękne, zielone (po podlaniu), jędrne, a te wyżej, bliżej powierzchni wyglądają na przesuszone? Mój Falek jeszcze miał problem z gniciem korzeni, dlatego boję się, że go przeleję.

Pozdrawiam
Di.
Di.

Z nami od: 21-04-2011, 22:41
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: pytań kilka ;)

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 22-04-2011, 19:52

Phalaenopsis [falenopsis] nie powinien stać na wilgotnym keramzycie, powinien stać nad keramzytem.[Gdy stoi na stale mokrym keramzycie, ma wtedy zbyt długi okres podsiąkania wody , co może być powodem gnicia korzeni.]
Możemy wtedy dolewać wody, gdy widzimy, że jest jej mało.
Jeżeli będziesz namaczać podłoże a nie podlewać ,korzenie w całej doniczce i te napowietrzne naciągną wody i będą wszystkie zielone.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Di. Data » 22-04-2011, 19:58

Tak, on stoi nad. Źle to opisałam. No właśnie ja go kąpię a nie podlewam, dlatego nie rozumiem czemu się tak dzieje.
Dziękuję za odp.
Di.
Di.

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 22-04-2011, 20:24

Di. pisze:Tak, on stoi nad. Źle to opisałam. No właśnie ja go kąpię a nie podlewam, dlatego nie rozumiem czemu się tak dzieje.
Dziękuję za odp.

Podłoże bliżej powierzchni szybciej przesycha, więc i korzenie szybciej tracą wilgoć. To storczykowi nie szkodzi. Gdyby nie było niebezpieczeństwa z wcześniejszym gniciem korzeni, można by powierzchnię podłoża okryć spagnum- mchem. Odparowywanie by się znacznie zmniejszyło. Jeżeli korzenie nad podłożem wyglądają na suche, wskazuje to na zbyt małą wilgotność powietrza.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Di. Data » 22-04-2011, 20:31

Niestety u mnie jest dość sucho, mimo, że staram się zwiększyć wilgotność, to niestety nie idzie to za bardzo. Czy mogę falka postawić na oknie? mam wschodnio-południowe, tak więc od rana do południa jest tam słoneczko, ale w samo południe, kiedy najmocniej operuje, chowa się już za blok. Zastanawiam się, czy to nie będzie dla niego za dużo?
Di.
Di.

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych