logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Mech na korzeniach

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Mech na korzeniach

Nieprzeczytany post Autor: storczyk1410 Data » 01-05-2011, 20:44

Witam!

Posiadam Phalaenopsis "Mini Mark", który właśnie kończy swoje pierwsze kwitenine w tym roku i w związku z faktem, że jego podłoże ma ponad 2 lata, skłaniam się ku jego przesdzeniu.

Zauważyłem, że od niedawna na korzeniach oraz fragmentach obecnego podłoża, zaczyna dość intensywnie rosnąć mech.

Moje pytanie: Czy to dobrze, czy źle? Jeśli źle, to co należałoby zrobić, żeby uniknąć tego problemu po przesadzeniu do nowego podłoża? Jak oczyścić korzenie?

Będę wdzięczny za fachową poradę.

pozdrawiam
TD
storczyk1410

Z nami od: 01-05-2011, 20:31
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Mech na korzeniach

Nieprzeczytany post Autor: Ludisia Data » 01-05-2011, 23:11

Moim zdaniem obecność mchu może świadczyć o dużej wilgotności lub o słabej cyrkulacją powietrza. Kiedy mchu jest dużo mamy do czynienia ze słabszym przesuszaniem podłoża co dla storczyków nie jest korzystne.
Myślę że zmiana podłoża wystarczy. Oczywiście jeżeli mówimy o mchu a nie o glonach! Poza tym w naturalnym środowisku nasze kwiaty obcują z mchem i on im nie szkodzi.
Pozdrawiam
Karolina

Choć jako ludzie jesteśmy obdarzeni darem mowy i umiejętnością porozumiewania się, nie zawsze umiemy to robić.
Fotografia użytkownika
Ludisia

Z nami od: 19-04-2011, 14:45
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Michał Kozłowski Data » 02-05-2011, 10:21

Jeżeli tego mchu jest mało nie należy się przejmować ale jeżeli jest go za dużo może spowodować gnicie korzeni(mech pobiera dużo wody i długo ją magazynuje). Kiedyś wyczytałem ze na mchu można zasiać nasionka storczyków ale nie zawsze się to udaje aby z tych nasionek coś urosło.
Michał Kozłowski

Z nami od: 23-12-2010, 20:00
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: storczyk1410 Data » 02-05-2011, 11:10

Dziękuję za odpowiedzi. Myślałem, że tylko ja nie wyjechałem na długi weekend ;-)

Obecność mchu (dopóki nie szkodzi), wogóle mi nie przeszkadza, wręcz wygląda dość ciekawie.

Bardziej nurtuje mnie, czy jego obecność nie powduje, np. zbytniego pobierania składników odżywczych, rozkładu podłoża lub wydzielania hamujących/toksycznych metabolitów szkodzących roślinie i prowadzących w konsekwencji do zagłodzenia/zatrucia storczyka.

Dalsze informacje edukacyjne mile widziane... Myślę, że przydadzą się także innym.

pozdrawiam
TD
storczyk1410

Z nami od: 01-05-2011, 20:31
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elenwen Data » 04-05-2011, 11:39

Witam!
Podłanczam się do tematu. Mój P.Mini Mark rośnie w mchu (zamiast kory miał podłoże z mchu, kiedy go kupiłam). Czy powinnam go przesadzic?
Elenwen

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 04-05-2011, 16:34

Elenwen ,poczytaj uwagę doświadczonego kolegi - viewtopic.php?f=3&t=409#p3450 a dobrze byłoby prześledzić rozmowę w tym wątku. :!: ;)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych