logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: białe kropki w glebie

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: białe kropki w glebie

Nieprzeczytany post Autor: clodi Data » 21-05-2011, 15:29

Witam!
Nie znam sie dobrze na storczykach. Mam storczyka dwa lata. Wszystko było z nim oki do tej pory. Od jakiegos czasu zauwazyłam białe kropeczki na glebie. Teraz jest ich coraz wiecej, nie wiem co to jest. I tu proszę Was o pomoc. Szukałam w internecie i zastanawiam sie czy to mogą być wełnowce? Przypatrywałam się i nie wydaje mi się zeby to się ruszało. Może jakiś grzyb? Storczyk wyglada na zdrowego właśnie kitnie choć wypuścił tylko jeden kwiat. Liście też wyglądają na zdrowe. Doradzcie prosze :( Dodaje zdjęcia lecz wyszły bardzo niewyraznie..
kropkid.png
kropkid.png (656.22 KiB) Przeglądane 1527 razy

kropkiq.png
kropkiq.png (516.36 KiB) Przeglądane 1527 razy
clodi

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: białe kropki w glebie

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 21-05-2011, 16:16

Jest to po prostu grzybnia. Podłoze jest mało przepuszczalne dla przepływu powietrza i zbyt długo utrzymuje się mokre podłoże. Grzybnia nic złego nie powinna zrobić storczykowi, ale wymiana podłoża jest wskazana.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 21-05-2011, 16:24

Moim zdaniem nie jest to nic niepokojącego.Jeżeli storczyk czuje się dobrze w takim towarzystwie , nie trzeba się niepokoić.Myślę, że jest to pleśniak:
"Pleśniak biały, Mucor mucedo, rozwija się na nawozie, pleśniak groniasty, Mucor racemosus na produktach mącznych i w glebie (uczestniczy w tworzeniu próchnicy)."
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/slownik.htm

Wygląda jak biała wata . Nie trzeba się przejmować. Powstaje on na podłożu bogatym w substancje organiczne.
[Myślę, że trzeba by zmniejszyć wilgotność podłoża , a zwiększyć dostęp powietrza do korzeni. Można zrobić dodatkowe otwory w doniczce.]Jeżeli będzie się zwiększała ilość tego pleśniaka, proponuję przesadzenie storczyka do nowego podłoża, bo to prawdopodobnie jest już częściowo rozłożone i zbyt długo utrzymuje wilgoć.
Storczyki przecież, w naturalnych warunkach żyją w towarzystwie : pleśni, mchów, grzybów no i wśród innych roślin.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: clodi Data » 21-05-2011, 17:07

Kurcze dziekuje za rady :D :D Od razu mi lepiej. Jak mój mały przestanie kwitnąć to go przesadze. Pozdrawiam wszystkich ;) ;)
clodi

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET