Mam pytanie dotyczące pojemników w których rosną storczyki. Ponieważ nie jestem zwolenniczką kolorowych osłonek do storczyków ani szklanych czy kryształowych "cudeniek", które próbują zdominować urodę tych wspaniałych roślin, chciałabym przesadzić moje storczyki do glinianych doniczek. Jednak wyczytałam w wielu źródłach, że korzenie storczyka potrzebują światła aby roślina mogła prawidłowo rosnąć i nie mogą być umieszczone w pojemnikach, które nie przepuszczają światła. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii. Proszę o informacje. Pozdrawiam serdecznie.
Witam. Doniczki gliniane mają swoje wady i zalety, ale z powodzeniem można w nich uprawiać storczyki i nieprawdą jest jakoby można to było robić tylko w przezroczystych pojemnikach. Od wielu lat z powodzeniem używam takich doniczek i jak dotąd jestem zadowolony Należy jednak pamiętać, że korzenie roślin dość mocno przylegają do gliny co może być przyczyną problemów podczas przesadzania [większa możliwość uszkodzenia korzeni]. W doniczkach glinianych szybciej też przesycha podłoże i ma niższą temperaturę w porównaniu z doniczkami plastikowymi. Pozdrawiam, r.
Jako plus - glina "oddycha". Minus - nie widać czy podłoże jest mokre, a doniczka nigdy nie jest lekka. Ja lubię widzieć rosnące korzenie, ale dwa storczyki mam w glinie. (Neofinetia i cattleya)
Nie dusi się jeśli się wypali w ściankach dziury. Ja kupuję plastikowe osłonki i wypalam nożem w nich szpary. Robi się prawie koszyczek. Plastikowe doniczki są bardziej higieniczne. Marta