Chciałam się dowiedzieć w jaki sposób podlewacie swoje storczyki, co jaki czas to robicie, jaką wodą podlewacie, czy coś do niej dodajecie i czy czasem spryskujecie kwiaty i liście.
Ja osobiście wsadzałam je do zlewu i mocno zlewałam wodą z kranu, potem podlałam nawozem, poczekałam aż ściekną i wsadzałam je z powrotem do osłonki. Nie miałam określonego terminu ich podlewania. Raz podlałam za 2 tygodnie, raz za 3. Moim storczykom od 3 lat nigdy nic nie szkodziło, ale ostatnio postanowiłam podlewać je regularnie, wsadzając je do wiaderka z przygotowaną, odstaną wodą. Osobiście mam 3 storczyki (phalaenopsis). Jeden kwitnie i ma 14 pąków na jednej łodydze, z czego dopiero 8 jest rozkwitniętych . To jest mój "storczyk testowy", ponieważ to mój pierwszy storczyk jaki kupiłam. Drugi storczyk wypuścił właśnie łodygę, która mam może z 5cm narazie. Trzeci storczyk dostała moja mama na imieniny w Wigilię i podczas przenoszenia do samochodu zmarzły mu kwiatki i opadły, ale cała roślina żyje, łodyga nie uschła. Czekam.. może za jakiś czas wypuści łodygę.