Witam i proszę o pomoc. Kupiłam wczoraj przecenione dendrobium tylko mam problem, bo nie wiem czy to nobile czy phalaenopsis. Wiem, że inaczej się je uprawia, dlatego nie chciałabym im zaszkodzić. Po czym rozróżnić oba gatunki? Poniżej zamieszczam zdjęcia.
Napewno Denrobium phalaenopsis hybr. bo łodyga kwiatowa jest długa i ta najmłodsza wyrasta z czubka psb. Dopiero potem, następne będą wyrastać z kątów przy liściach. Dendrobium nobile i jego hybrydy mają króciutkie łodygi kwiatowe. Marta
Kupiłam je po 1 zł w NOMI w Gdyni. Często zdarza się tam coś przecenionego a w dobrym stanie. Chętnych zapraszam były jeszcze dwa, też po 1 zł. Tak też kupiłam cymbidium. Generalnie storczyki kupuję na wyprzedażach i to przeważnie takie przez wszystkich zapomniane i zabiedzone. potem mam satysfakcję jak zakwitają.
Witam. Moje małe dendroniu nobile dostałam ponad rok temu . Po pewnym czasie wypuściło odrost no i małą roślinka zaczęła żyć swoim życiem . Mateczna bulwa straciła czubek liści i jakby zaschła. Nie wiem co teraz zrobić odjąć czy odciąć .Nie mam zbytniego doświadczenia z tego rodzajem storczyka.
Hanna pisze: Mateczna bulwa straciła czubek liści i jakby zaschła. Nie wiem co teraz zrobić odjąć czy odciąć .
Witaj Aniu. Stare pseudobulwy w kolejnym roku zrzucają liście. Stanowią one magazyn wody i pożywienia dla nowych przyrostów, więc nie należy ich odcinać. O uprawie poczytaj na http://orchidarium.pl/rodzaje/html/Dendrobium_nble.html Malucha będziesz mogła oddzielić . Odetniesz, rany zasypiesz węglem i keiki posadzisz osobno.