Około dwa tygodnie temu kupiłam swojego pierwszego storczyka - Dendrobium Star Class, miał bardzo dużo pąków, a teraz pięknie kwitnie. Mam jednak kilka pytań - jestem początkująca
1. Czy możecie mi proszę krótko opisać poszczególne fazy w rozwoju storczyka? Czytałam o zaleceniach dla faz spoczynku i wzrostu, ale nie wiem, jak te fazy zidentyfikować i kiedy następują.
2.. Ustawiłam kwiatka na oknie po stronie zachodniej, w domu jest około 20 st. C, przy oknie w nocy trochę chłodniej. Mam też możliwość przestawiania go na noc do pralni, gdzie jest około 12 st. C. Czy powinnam to robić? Czy może poczekać, aż przestanie kwitnąć?
3. Czy mogę włożyć storczyka w tej doniczce, w której go kupiłam, do innej, ozdobnej doniczki, ale bez dziurek? Czytałam, że lepiej jest je ustawić w tej oryginalnej doniczce na keramzytowym podłożu nasączonym wodą, czyli to jak rozumiem wyklucza wszelkie ozdobne doniczki?
4. Zauważyłam, że na tych patyczkach wystających z dziurek w doniczce na dole jest mały "kwiatek" - zdjęcie 1. Nie bardzo wiem, co to jest - jakiś pasożyt? Co powinnam z tym zrobić?
5. Na drugim zdjęciu widać pąki, które chyba uschły (zdjęcie 2), na niektórych listkach kwiatek ma też brązowe (bądź jaśniejsze od liścia) same końcówki, no i przy łodygach jest dużo takich małych czarnych kropeczek (wygląda jak ubrudzone ziemią, zdjęcie 3). Czy to jest jakiś pasożyt, czy wszystko w porządku? Co powinnam zrobić? Do tej pory podlałam go dwa razy - raz zamoczyłam sam dół doniczki w wodzie - prawie nic nie ubyło, po 5 dniach wlałam troszkę do kory od góry (wody z kranu, już wiem, że trzeba destylowaną).
Bardzo dziękuję za pomoc i proszę o wyrozumiałość, nigdy wcześniej nie miałam takiego kwiatka i chciałabym o niego dobrze zadbać
Pozdrawiam!
Joanna