Dendrobium - gatunki i hybrydy - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dendrobium antennatum

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Dendrobium antennatum

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 02-02-2019, 19:13

W lecie 2018r kupiłam jak wyżej. Przyszło zdrowe, bez szkodników i jedyne co mnie zaniepokoiło to duża ilość małych, wąskich psb. Obserwowałam go tym baczniej bo podejrzewałam że podłapało jakiegoś szkodnika w nieodległym czasie. Nic nie zauważyłam. Tymczasem moje antennatum powoli i konsekwentnie gubiło liście a potem najmłodsze, te wąskie, psb zaczęły zasychać. Wilgotność powietrza u mnie wynosi w lecie 50-60%, gdy grzeją kaloryfery 40-30%. Liście zgubiło już w jesieni. Czy stosunkowo niska wilgotność powietrza rzeczywiście może być powodem tak tragicznego stanu? Wiele innych storczyków i nie są to phalaenopsis, żyje i kwitnie. Czy Dendrobium antennatum tak ciężko przechodzi zmianę warunków? Jak mu pomóc? Marta

SAM_4404-002.JPG
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dendrobium antennatum

Nieprzeczytany post Autor: Grzegorz Stefaniak Data » 20-03-2021, 16:38

Witaj.
Wiem że wiadomość stara ale zapytam. Masz jeszcze to dendrobium? Udało się jakoś opanować zmiany?
Fotografia użytkownika
Grzegorz Stefaniak

Z nami od: 27-09-2020, 15:47
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dendrobium antennatum

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 16-04-2021, 05:51

Nie przeżyło. Przyczyną najbardziej prawdopodobną było podłoże z domieszką żywicy. Sporo storczyków ostatnio straciłam przez to pdłoże. Wiedziałam z literatury że żywica jest szkodliwa dla korzeni storczyków ale nie sądziłam że aż do tego stopnia. Moja kora sumatrzańska nadaje się do palenia w kominku. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu