Dendrobium - gatunki i hybrydy - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dendrobium Phalaenopsis

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Dendrobium Phalaenopsis

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 27-01-2014, 21:06

Mój mąż zrobił mi niespodziankę i zakupił w październiku dla mnie tego storczyka. Nie za długo trwała moja radość gdyż lawinowo zaczęły żółknąc i obumierać wszystkie te psb, które miały pędy kwiatowe. W miarę dobrym stanie jest jeszcze ta, która ma pączki na pędzie ( na dzień dzisiejszy został 1 pąk) oraz 2 najmniejsze . Chociaż gdy robiłam teraz zdjęcia widzę że z jedną też dzieje się coś niepokojącego. Roślina jest z dala od reszty kolekcji, na parapecie na którym czasem ja zawieje, ale nie jest to powód by obumierały psb. Proszę o opinię czy to choroba niszczy te roślinę czy też ten gatunek storczyka tak ma.

DSC04059.JPG
Stan rośliny na dzień dzisiejszy.
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dendrobium Phalaenopsis

Nieprzeczytany post Autor: Elwira_R Data » 28-01-2014, 09:54

Żółknięcie i odpadanie liści od podstawy ku wierzchołkowi to naturalny objaw starzenia się, kończy się kwitnienie i psb obumiera odżywiając w dalszym ciągu resztę rośliny. Jeżeli wypuszcza coś nowego to jest nadzieja :) Z kolei Dendrobium Phalaenopsis są ciepłolubne może przyczyny trzeba szukać właśnie w tym, że czasem "ją zawieje". Może doszło do przeziębienia, a u osłabionej rośliny łatwo o infekcję. Ucząc się na cudzych błędach podobną reakcję na przewianie zaobserwowałam kilka lat temu u Dendrobium mojej mamy. Dostała ode mnie i od taty dwa identyczne egzemplarze na urodziny. Rośliny stały na parapecie, gdzie okna były co jakiś czas rozszczelnione, dopóki trwało lato było dobrze, ale jesienią i zimą nocą temperatura zaczęła spadać nawet do 14 - 15 st. Obumieranie następowało w tempie lawinowym liście żółkły, psb zrobiły się wiotkie, grzybki dokończyły dzieła i było "po ptakach". Jeden z egzemplarzy został wcześniej przeniesiony w inne miejsce, wytrwał trochę dłużej, lecz z braku dostatecznej wiedzy w owym czasie także zginął marnie :/
Fotografia użytkownika
Elwira_R

Z nami od: 20-01-2014, 19:43
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dendrobium Phalaenopsis

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 28-01-2014, 15:07

Witam, dziękuję za informację. Od października roślina tylko schnie, nic innego się z nią nie dzieje. Może na wiosnę zaczną pojawiać się nowe psb.
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu