Witam jestem tutaj pierwszy raz i jak w tytule, chciałabym zapytać czy znajdzie się ktoś kto miał lub ma do czynienia z Dendrobium Subclausum? Zakupiłam je niedawno i na razie stoi w kuchni jest niewielkie jakieś 18 cm. Postawiłam je blisko szyby na podwyższeniu i zasłoniłam od strony kuchni plastikowym pudełkiem tak, żeby miał jak najchłodniej. W dzien temp wynosi tam około 15 - 17 st.C w nocy chłodniej o 2 st. Na tym samym wschodnim parapecie trzymam jeszcze cambrie i trzy falki, które pięknie kwitną już od 2 m-cy.
Swoją przygodę ze storczykami rozpoczęłam ponad rok temu od białego falka. Później dostałam drugiego i następnego. Od razu ustawiłam je w kuchni, bo drugi pokój jest ciemny blisko rosną wysokie iglaki i nie ma warunków. Późnej się dowiedziałam, że nie poleca się kuchni na miejsce dla storczyków i zaczęłam panikować. Do tej pory było im tam dobrze i nie narzekały, kwitną długo jeden już wypuszcza kolejny pęd kwiatowy... Mam dużo wątpliwości czy dobrze z nimi postępuję, ale korzystam z forum i zawsze znajduję odpowiedź na swoje pytanie;)
Pozdrawiam