Proszę o informację dotyczącą storczyka Dendrobium Nobile.Kilka miesięcy temu otrzymałam go w prezencie.Pięknie kwitł,teraz jest już po kwitnieniu.Storczyk wypuścił keiki.Bardzo proszę o informację, co powinnam zrobić z młodymi przyrostami (są dosyć duże ,lecz nie mają jeszcze korzonkow) i czy ten główny pęd powinnam uciąć (zaczyna się trochę marszczyć).W internecie ciągle znajduję sprzeczne informacje na ten temat ,a nie chciałabym aby się zmarnował .Załączam zdjęcie
Witaj. To jest dendrobium typu nobile. Pielęgnacja: 1/ Nic nie obcinaj nawet jeśli pseudobulwa się marszczy a liście np. odpadną. Ona dalej jest spiżarnią dla nowych pseudobulw lub keiki. 2/ Keiki można odciąć/oderwać dopiero jak będą miały porządne korzonki o dł. około 5 cm. Im więcej korzeni tym łatwiej się przyjmą. 3/ Stanowisko o dość dużym naświetleniu - i mnie południowe okno. 4/ Można zrobić mu niewielki odpoczynek po kwitnieniu - chłodniejsze miejsce, mniejsze podlewanie. Jeśli pojawia się nowa pseudobulwa to zaczynać podlewać. Jednak biorąc pod uwagę to, że Twoja roślina wytworzyła keiki to ja bym okresu spoczynku teraz nie robiła. 5/ Latem można wynieść na balkon/taras i postawić w miejscu o dużym nasłonecznieniu (jedynie w okresie między 11-16 godziną dnia by roślina była lekko cieniowana). Podlewać i nawozić rozsądnie ale regularnie. W okresie od września ograniczać podlewanie ale nadal trzymać na dworze. Przechłodzenie i przesuszenie zainicjuje kwitnienie.
U mnie taka pielęgnacja się sprawdza i kolejne dendrobium będzie kwitnąć. Życzę powodzenia.