Moje dendrobium Nobile zgubiło już wszystkie kwiaty,ale obok pseudobulw ,które miało wyrastają nowe pedy.Nie wiem kiedy wprowadzić je w stan spoczynku,Czy ma być to książkowo w pażdzierniku?
Nie, nie wprowadzać w stan spoczynku. Roślina zrobi to sama, kiedy uzna za stosowne. Skoro zaczęła teraz rosnąć, to trzeba podlewać, nawozić i zapewnić jak najwięcej światła.
Pozdrawiam,
Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Dziekuje zgubiło kwiaty być może dlatego ,ze wyjechałam na urlop i zostawiłam mieszkanie pod opieka sąsiadki...Wietrzyła je i robiła przeciągi....może dlatego ?
Dendrobium c.d Dendrobium wypuszcza kolejne pędy-pseudobulwy jedna z nich ma już 30 cm,obok są koleje trzy...dopóki tak się zachowuje podlewam nadal ,zraszam i nawożę Pozdrawiam.
Ze zraszania lepiej zrezygnować, jest wyraźnie chłodniej, rośliny wolniej przesychają, więc jest ryzyko choroby grzybowej. Z nawożeniem ostrożnie, baaaardzo rozcieńczone roztwory proszę stosować, nawet 1/10 dawki z opakowania.
Pozdrawiam
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Bardzo dziękuję za radę. Zaczynam dopiero swoją przygodę ze storczyka mi , staram się dużo czytać ale wiem ze jeszcze długa droga przede mną dlatego tak często tu dopytuje.Dziekuje i pozdrawiam...