Czuję się niezręcznie, bo pod zdjęciami ostatniego kwitnienia napisałem, że chyba wiem, co wpływa na taką ilość kwiatów.
Całe szczęście intuicja mnie nie zawiodła i jest to 'chyba'. Jedyne co mi świta w głowie i widać na zdjęciach, to ilość nowych psb i ich dorodność. Ale to oczywiste, im magazyn większy, tym obfitość produktów-kwiatów większa.. Biorąc pod uwagę częstość podlewania i nawożenia, co tydzień biohumusem - zamaczanie około 10 minut w roztworze 5 ml na 1l. można twierdzić, że roślince to odpowiada. Przybyło 6 nowych psb, z których 5 dało 13-15 kwiatków.
Jest jeszcze jeden czynnik - doświetlanie w okresie zimowego spoczynku. Wiadomo, że w Polsce, szczególnie zimą mamy malutko słońca, a ten storczyk właśnie w tym okresie wymaga dużego natężenia światła, niskiej wilgotności i sporej różnicy temperatur noc i dzień. Jeżeli te dwa ostatnie elementy można w naszych domach uzyskać, to światełka brakuje. Często czytam na forum ogólnikowe stwierdzenia, że storczyk stoi na ganku i 'spoczywa'. Nikt nie opisuje warunków jakie temu spoczynkowi towarzyszą, ale z pewnością światła tam jest za mało. Konfrontując swe poczynania z zabiegani Reni nad jej rośliną doszliśmy do wniosku, że warunki uprawy różniły się tylko stopniem natężenia światła jakiemu podlegały rośliny. Pozostałe parametry prawie identyczne. Również Michał , który zaprezentował imponujące kwitnienie,informował, że należy zapewnić maksymalną ilość światła, tyle ile roślina jest w stanie znieść. Wnioski nasuwają się same – decyduje światło.
Na koniec dodam, że jeżeli nie możemy zapewnić storczykom odpowiedniej dawki światła, bo brak słońca lub ograniczają nas koszty, to pozostałe parametry winny być wzorcowo dotrzymane, bo inaczej czeka nas rozczarowanie.
Jest jeszcze jedna obserwacja, którą warto podkreślić. Roślina kwitnie także na starych psb, tych, którym nie udało się zakwitnąć w następnym roku. Może to wynikać z niezakończenia procesu dojrzewania tych pseudobulw . Stąd moje przypuszczenie, że roślina pokazana przez Renię w przyszłym sezonie będzie cała w kwiatach.