Coś wspaniałego Może parę słów o warunkach uprawy To kolejne zdjęcia tego gatunku na tym forum,czuję że coraz bardziej mnie intryguje.Chyba ulegnę pokusie,ale muszę się dowiedzieć więcej...(nie umiem uprawiać Dendrobium-nigdy nie kwitną)
Pytanie nie do mnie, ale wtrącę swoje 3 grosze. Nie wiem, jak pan Darek uprawia, ale ja swoje sulawesiense (synonim glomeratum) uprawiam w akwarium (wilgotność 60-70 %) na parapecie okna o wystawie wschodniej. Wymaga stałej wysokiej wilgotności podłoża. Bez tych dwóch czynników szybko marnieje. Kwitnie w warunkach wysokiej temperatury (24-25 st.C), w niskiej zamiast kwiatów tworzą się najczęściej keiki. W każdym razie marne szanse, żeby ten gatunek przetrwał bezpośrednio na parapecie (próbowałem i się nie udało, roślina padła).
Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Ja też dodam coś od siebie. Miałam kiedyś hybrydę D.sulawessiense x D.lawessi, czyli Dendrobium Pink Glow. Niestety, mimo że to hybryda, roślina nie poradziła sobie w warunkach parapetowych, a ja nie miałam wtedy jeszcze akwarium. Tak jak Michał pisze, potrzebuje ona większej niż przeciętna wilgotności podłoża i dużej wilgotności powietrza. W tej chwili usiłuję wyhodować keiki z ostatniej ocalałej części rośliny.
Proszę dodać jeszcze zdjęcie całej rośliny, bo te wstawione-mimo że bardzo ładne-zafałszowują proporcje. Pędy tego Dendrobium mogą mieć nawet ponad metr długości, a wyrastające w gronach bezwonne kwiaty zaledwie 3 cm średnicy. W warunkach niskiej wilgotności nie otwierają się całkowicie.
Pozdrawiam, Michał
Michale,jesteś skarbnicą wiedzy Na Ciebie zawsze można liczyć,stanę się niedługo Twoją fanką Informacja o dlugości pseudobulw nieco ostudziła mój zapał ,ale czy można się oprzeć tym kwiatom?...
Bardzo mi miło, że do czegoś się przydaję. Trzeba dawać dobrą karmę, żeby otrzymywać dobrą karmę (niekoniecznie od tych samych ludzi). Ten gatunek w sprzyjających warunkach rośnie szybko, przeciętnie wrzecionowate pseudobulwy mają ok. 50 cm długości, napisałem o wielkości rekordowej. Zwróciłem uwagę na te proporcje, ponieważ sam kiedyś kupiłem Dendrobium secundum, dużą dorosłą roślinę, bo zachwyciłem się kwiatami zebranymi w "wiechy". Jakieś było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że kwiatostany w stosunku do wielkości samego storczyka są maleńkie! Dlatego najbardziej lubię ogólne ujęcia a nie makro.
Pozdrawiam, Michał
Witam, dziękuję za miłe słowa, a przede wszystkim cenne uwagi i oczywiście wiedzę, którą przekazuje nam Pan Michał. Moje denrobium uprawiane jest na parapecie północno-wschodnim. Na całej szerokości parapetu stworzyłem mini-akwarium, lub jak kto woli wyższą szklaną kuwetę wypełnioną keramzytem. Roślina czuje się chyba dobrze mam ją ok roku, jej pseudobulwy mają ok 25-30 cm (rośnie w towarzystwie wielu innych gatunków). Na zdrewniałych wyrastają keiki i na jednym z nich pojawiły się kwiaty. Roślina ma w sumie siedem pseudobulw i mnóstwo keików. Kwiaty są spore, o średnicy ok. 3 cm. (niestety w tym momencie roślina przekwitła, chociaż kwiaty utrzymywały się przez ponad 2 miesiące). Jak bedę miał chwilę, to postaram się zrobić zdjęcie całej rośliny (na prośbę Pana Michała). Pozdrawiam, Darek
Witam, nie jest to typowe akwarium, a raczej szklana rynna lub kuweta. Nie jest niczym przykryta, ma wysokość 6cm. Temp. zmienia się wraz z temp. otoczenia. Mam ciepły pokój waha się ona w okolicach 21-23 stopni + spadki temp. w nocy ze względu na bliskość okna. Pozdrawiam