Dendrobium - gatunki i hybrydy - Prezentacje kwitnień

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dendrobium bigibbum var. compactum.

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Dendrobium bigibbum var. compactum.

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 09-10-2011, 22:29

Mały, wdzięczny storczyk. Rośnie 9 lat na tym samym korku i systematycznie kwitnie. Jak inne dendrobia, potrzebuje dużo światła. Latem podlewany wodą z sieci, zimą z RO. W tym roku jeden raz dostał Guano i to wszystko. po wykształceniu i dojrzeniu pseudobulw nie podlewam aż pojawią się pędy kwiatowe.
Mam dużą wątpliwość czy to dendrobium jest właściwie określone. Kupione u The Forest jako Dendrobium compactum. Ale w Orchid Specjes pod tą nazwą jest zupełnie inne. Roboczo więc piszę Dendrobium bigibbum var. compactum. W necie opisywane są również podobne D. bigibbum jako podgatunki czyli ssp. compactum. Wszystkie widoczne na zdjęciach rosną jednak zdecydowanie silniej. Wiadomo że Dendrobium bigibbum to gatunek bardzo zmienny. Jedni botanicy pewną populację podnoszą do rangi podgatunku, inni natomiast opisują je jako formę botaniczną. Problem jest więc chyba z gatunku nierozwiązywalnych. :(

Dendrobium bigibbum Compactum..jpg
Dendrobium bigibbum v. compactum.jpg
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dendrobium bigibbum var. compactum.

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 10-10-2011, 09:43

Bardzo ładny, tylko mam jakieś dziwne skojarzenia z dend. kingianum.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 10-10-2011, 18:07

I bardzo słuszne skojarzenie. Tyle że D. kingianum rośnie znacznie silniej. Mam ich kilka sztuk, obecnie wszystkie kwitną.To prezentowane ma pseudobulwy 2 max.5 cm. długości, a D. kingianum 10-15cm. i inne kwiaty. Zdjęcia w galerii. Podobne zresztą jest również D. phalaenopsis, ale to ma jeszcze dłuższe pseudobulwy-20-30cm. i więcej.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 10-10-2011, 19:44

Witam.
Nie, nie jest to na pewno Den. kingianum.
Myślę, że roślina jest prawidłowo opisana. Wielokrotnie widziałem podobne rośliny z tą właśnie nazwą.
W swojej storczykowej 'karierze' posiadałem dwie rośliny opisane jako Den. phalaenopsis var. compactum o tym samym pokroju [zwarte rośliny, o krótkich, ciasno rosnących pseudobulwach, ciemnozielone, grube listeczki z delikatną fioletowawą obwódką... no pięknie to opisałem ;-)], różniące się jedynie barwą kwiatów. Jedna o kwiatach prezentowanuch jw., druga o kwiatach białych z zachowaniem identycznie wybarwionej warżki [ciemny róż... pod fiolet].
Z uwagi na fakt, że nazwy Den. phalaenopsis i Den. bigibbum często używane są zamiennie [podobno to synonimy (?)] myślę, że są to te same rośliny. A jaka jest tak naprawdę właściwa nazwa... pewnie nigdy się tego nie dowiemy. :-( ;-)
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 10-10-2011, 21:34

Robert pisze: [zwarte rośliny, o krótkich, ciasno rosnących pseudobulwach, ciemnozielone, grube listeczki z delikatną fioletowawą obwódką... no pięknie to opisałem ;-)]

Tak Robercie, pięknie i precyzyjnie 8-) .
Rzeczywiście. D. bigibbum został "wessany" przez D. phalaenopsis. Właściwie należałoby powiedzieć że botanicy spowodowali taką siłę ssącą :o . Moim zdaniem niesłusznie, ale nie mi polemizować z takimi autorytetami. (?)
Mnie bardzo się nie podoba ciągły ruch w nazewnictwie. Rozumiem jeszcze jak coś się łączy lub dzieli, ale samo zmienianie nazw wydaje mi się nie zasadne i niczym istotnym nie uprawnione. W dendrologii jest to zjawisko mniej powszechne, ale tak samo dokuczliwe. Spotkałem się nawet ze zbuntowaną postawa pewnego naukowca który nie chciał stosować nowego nazewnictwa.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 13-10-2011, 20:39

Też miałam tego storczyka. Rzeczywiście kompaktowy i kwitł jak szalony nawet w uprawie parapetowej. Podarowałam go koleżance i teraz u niej ,,działa,,. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentacje kwitnień

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu