kochani do kwiatuszka była doczepiona karteczka i pisze jak byk Dendrobium nobile wiec juz sama nie wiem co to jest a ogrodnik u którego kupiłam zapewnił mnie ze to Dendrobium , nie wiem nie znam sie na tyle
"Pokopcie troche glebiej"w komputerach,a znajdziecie kikanascie kolorow jak i ksztaltow kwiatow Dendrobium nobile.Sa one przepiekne.W zalezosci od wieku rosliny wydaje wiecej kwiatow lub mniej. Bozena.
Dendrobium Nobile to nie to samo co Dendrobium nobile.Pierwsza to nazwa handlowa (dla hybrydy),druga to nazwa gatunku botanicznego występującego w naturze.Duża lub mała litera w nazwie nie jest przypadkowa.Nazwa gatunku botanicznego składa się z nazwy rodzajowej,pisanej dużą literą i nazwy gatunkowej,zawsze małą np.Phalaenopsis lueddemanianna i Phalaenopsis Liodoro.Zasada ta dotyczy wszystkich nazw naukowych gatunków roślin i zwierząt np.Canis familiaris -pies,Equus caballus L. – ssak nieparzystokopytny z rodziny koniowatych,Pinus sylvestris L. – gatunek wiecznie zielonego drzewa z rodziny sosnowatych (Pinaceae).Drugie słowo w nazwie jest pisane małą literą.