Dziękuję wszystkim za miłe słowa. To dendrobium mam już trzy lata, rośnie w tej samej doniczce, w której kupiłam. Zawsze chętnie kwitnie, ale w tym roku było wyjątkowo dużo kwiatów. Stało w nieogrzewanym praktycznie garażu na południowym oknie całą zimę. Podlewane praktycznie nie było, może trzy- cztery razy wlałam wodę do podstawki. Odpoczywało więc dość długo. Jak zaczęły się tworzyć pąki kwiatowe wniosłam do pokoju na południowe okno po uprzednim dokładnym namoczeniu doniczki. Jak sami widzicie zakwitło obficie i ładnie pachniały jego kwiaty w słoneczne dni. Szukam jeszcze dendrobium w kolorze pomarańczowym, o woskowych kwiatach, widziałam takowe w Łańcucie w storczykarni, piękny miało zapach i piękne kwiaty. http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... QuCs5TLYoJ
Pani Lodziu,jak Pani to robi? Bo to jednemu rosną katleje,drugiemu dendrobia,trzeciemu jeszcze coś,a u Pani wszystko rośnie.Rzadko się zdarza,że u kogoś Dendrobium tak obficie kwitnie.Moje stało,gdzie miało w nocy 5 st.,a mimo to pokryło się keiki,a nie kwiatami.
Nie wszystko jest takie kolorowe Mam porażki jak każdy z nas. Mam jedno dendrobium, które w tych samych warunkach wypuściło kilka kwiatów, a reszta to kejki katleje jedne rosną inne mniej. Lubię jednak te rośliny i cieszą mnie jak odwdzięczają się kwitnieniem. Zła byłam na katleje, ale mi przeszło i dobrze, że ich nie straciłam. Mam sporo pytań do fachowców i myślę, że nowy dział pomoże w rozwiązaniu wątpliwości.