Dendrobium - gatunki i hybrydy - Prezentacje kwitnień

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dendrobium primulinum

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Dendrobium primulinum

Nieprzeczytany post Autor: Przemek Bożek Data » 12-04-2013, 12:09

Z tego kwitnienia jestem dosłownie dumny :D Roślinę dostałem wymizerowaną rok temu w lutym. Wtedy wypuściła po przybyciu do mnie jednego kwiatka, kilka keiki i dwie psb, z czego największą udało mi się wykarmić do długości 95 centymetrów :) Od listopada cały koszyk stał na podwyższeniu na południowym parapecie szklarni, który jest lekko cieniowany ale jednak najjaśniejszy. Temperatura dzień/noc podczas zimy nie przekraczała różnicy mniej więcej 18-20(w słoneczne dni)/10-12noc. Nie podlewałem ani razu do końca lutego. Raz w tygodniu jedynie zamgławiałem. Pseudobulwy z ostatniego sezonu dosłownie 'przytuliłem' do szyby ;) Efektem jest widok 22 kwiatów i cudowny konwaliowo-miodowy zapach rozlewający się na odległość 2-3 metrów :D Rośnie też kolejnych 6 przyrostów i zapowiadają się mam nadzieję jeszcze większe w tym roku ;)

15.jpg
16.jpg
Pozdrawiam,
Przemek B

MÓJ E-MAIL: prz.bozek@gmail.com
Fotografia użytkownika
Przemek Bożek

Z nami od: 16-10-2011, 13:11
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dendrobium primulinum

Nieprzeczytany post Autor: ania_i Data » 16-05-2013, 09:53

Przepiekna.
Nie mam warunkow, nie mam warunkow, nie mam...

Przemek- a ta kolekcja jest dostepna dla zwiedzajacych? Spodziewasz sie jakichs fajnych kwitnien w drugiej polowie czerwca?
Pozdrawiam
Ania L.
ania_i

Z nami od: 09-02-2011, 12:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentacje kwitnień

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •