Dendrobium - gatunki i hybrydy - Prezentacje kwitnień

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dendrobium kingianum

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Dendrobium kingianum

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 11-02-2014, 10:03

Chyba obok Dendrobium nobile najbardziej znany gatunek chłodnolubnego dendrobium.Ciekawostką jest to,ze rośnie we Wschodniej Australii,a nie w Azji,czy Ameryce Pd. do czego jesteśmy przyzwyczajeni.
Mam go już ósmy rok. Kwitnie różnie.Raz obficiej,innym razem skromniej.Bodaj 2 lata temu,kiedy miał tylko dwa kwiatostany - zapylił się,a Tomek Mix go rozmnożył z nasion.
Niektórzy sądzą,że nie jest zbyt łatwy w uprawie.Potrzebuje w lecie dużo światła,a po wyrośnięciu przyrostów podlewać coraz mniej i niech stoi na dworze do przymrozków,ale pod daszkiem i na słońcu.
Zimą w miejsce jasne,słoneczne,ale chłodne - to pewny przepis na kwitnienie.W ten sposób zakwitną nawet keiki z odrostami.
Zapach ma intensywny.Czasem powoduje bóle głowy gdy się przebywa dłużej w pobliżu .

obrazki 020.jpg
Cała roślina.
obrazki 043.jpg
Pojedyńczy kwiatuszek.
obrazki 045.jpg
Kwiatostany .
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dendrobium kingianum

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 11-02-2014, 11:03

Elu, jest piękne. Zwłaszcza kondycja liści nienaganna. Moje w tym roku nie zakwitło-nie było dla niego miejsca na ganku, gdzie jest wystarczająco chłodno, zrzuciło wszystkie pąki. Ubolewam nas tym, bo bardzo lubię jego fiołkowy zapach. Też mam ten gatunek ok. 8 lat, ale przyrasta powoli, w poprzednim sezonie 3 pseudobulwy. Twoje to istny busz! Gratuluję.

Pozdrawiam,

Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: tomkoc Data » 11-02-2014, 17:34

Elu, kingianum piękne, sporo kwiatostanów i ładnie rozrośnięta roślina :) U mnie już po kwiatach. To zdjęcie z dzisiaj, jeszcze tyle śniegu na Roztoczu?
Pozdrawiam
Tomek
tomkoc

Z nami od: 11-08-2011, 16:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 12-02-2014, 18:56

Elazet pisze: Dendrobium nobile najbardziej znany gatunek

Owszem, ale tylko z nazwy, pod którą sprzedaje się różnej maści Yama Moto. Ostatnio pokazywałem swoje prawdziwe. Zawsze mnie irytują takie przekręty. Wyjaśniam, wyjaśniam, wyjaśniam.... i nic, dalej to samo. Wiem, że walczę z wiatrakami. No ale skoro taki sam Don Kichot mógł, to czemu bym nie mógł i ja?. :mrgreen:
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 15-02-2014, 18:38

Dziękuję Wszystkim za wizytę :D .
Myśląc o Dendrobium nobile,myślałam o nobile. To pierwsze dendrobium,o którym czytałam,a to że ludzie podpinają dendrobia "typu noble" pod ten jeden,to już nie moja wina.
A więc mamy z Michałem jednakowe latami dendrobia. Michał - może za szybko je zabrałeś do domu.
Gdy było zimno moje wylądowało w ganku,jednak potem znów je wyniosłam i tak stało do listopada,może dłużej na dworze.
Tomku - moje stoi w chłodzie,może dlatego dłużej kwitnie?
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentacje kwitnień

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •